Hopp til innhold

– Foreldre bør droppe mobil i barnehagen

– Ikke avvis barnet ved å snakke i mobilen, sier barnepsykolog Magne Raundalen. Han synes barnehager burde ha en «forbudt med telefon»-plakat ved porten.

Telefon i barnehagen

Tenk deg om før du bruker mobil i barnehagen. Sitt heller ikke i bilen utenfor med telefonen. – Hvis barnet ser at du sitter der uten å komme inn, kan det være sårende, sier IKT-ekspert. Illustrasjonsfoto.

Foto: Maria Elsness / NRK

Magne Raundalen

- Barnet blir nummer to når du snakker i telefonen, og å være nummer to er aldri hyggelig, sier barnepsykolog Magne Raundalen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX
mobil

Å taste eller ikke taste, det er spørsmålet.

Foto: Maria Elsness / NRK
Geir Ottestad

– Det er lurt å ha som regel at mobilen blir liggende i bilen. Oppmerksomheten din bør være rettet mot barnet, ikke telefonen, sier IKT-ekspert Geir Ottestad.

Foto: Anita Arntzen
Margarinfabrikken barnehage på Sagene i Oslo

Margarinfabrikken barnehage på Sagene i Oslo er Nordens største barnehage.

Foto: NRK

Foreldre med barn i barnehage eller på skole har sett dem: Mammaen eller pappaen som går mobilsnakkende gjennom porten. Selvfølgelig har du ikke snakket i telefonen i barnehagen selv, eller? Hvor ille er det egentlig å holde i røret når du henter?

– Foreldrene er nummer én i barnas liv. Jeg mener derfor at de da må oppføre seg som nummer én, og ikke avvise barnet sitt ved å snakke i telefonen i slike viktige overgangssituasjoner, sier barnepsykolog Magne Raundalen til NRK.no.

For ungen din oppfatter det som en avvisning at du snakker i mobilen.

– Barnet blir da nummer to etter telefonen, og å være nummer to er aldri hyggelig. Du viser da at du ikke er interessert i hvordan barnet har hatt det på "jobb" i dag, sier den erfarne barnepsykologen videre.

Anbefaler forbudt-plakat

Raundalen mener at en plakat ved porten hadde vært lurt.

– Da kunne det stått på plakaten at her er det forbudt å bruke telefon. Kontakten mellom foreldre, barn og barnehage er så viktig i denne barnehagen, at her har vi blitt enige om at vi ikke skal bruke mobil, sier barnepsykologen.

Eksperten påpeker at å bruke mobilen i barnehagen en gang eller to ikke ødelegger noe.

– Det er kun hvis det er vanlig at det er skadelig. Enkelthendelser er ikke skadelig, hvis barnet får en forklaring. Barn er rasjonelle, beroliger han.

Husk også at de fleste kun har ti korte, ukentlige møter med de som passer på barnet.

– Derfor vil jeg understreke hvor viktig kommunkasjonen er mellom de to partene som har hovedrollen i barnets liv, foreldrene og de ansatte i barnehagen. Godt samarbeid gir helhet og sammenheng i omsorgen. Ikke la telefonen komme i veien for kommunikasjon med barnehagen ved henting og levering, oppfordrer Raundalen.

– La telefonen ligge i bilen

Senter for IKT i utdanningen synes et forbud mot mobiltelefoner vil være for kategorisk.

– Generelt virker ofte forbud mot sin hensikt, og kan bidra til å skape irritasjon og steile fronter mellom ansatte og foreldre. Vi ønsker at foreldre og barnehageansatte skal ha et reflektert forhold til bruk av mobiltelefon, og oppfordrer heller til en god dialog om dette temaet, sier avdelingsleder Geir Ottestad til NRK.no.

Men IKT-eksperten synes heller ikke at foreldre trenger å ta med telefonen inn.

– Det er lurt å ha som regel at mobilen blir liggende i bilen. Oppmerksomheten din bør være rettet mot barnet, ikke telefonen. Bruk sunn fornuft, det er det viktigste, sier Ottestad.

IKT-senteret anbefaler ikke foreldre å sitte igjen i bilen, og fullføre en lengre telefonsamtale utenfor barnehagen.

– Hvis barnet ser at du sitter der uten å komme inn, kan det være sårende. Og hvis du absolutt må ta med telefonen inn i barnehagen, så sett den på lydløs, oppfordrer avdelingslederen.

– Snakker stort sett utenfor barnehagen

Margarinfabrikken barnehage i Oslo er Nordens største barnehage. Også her hender det at foreldre bruker mobilen.

– Ja, jeg ser at noen foreldre snakker i telefonen. Men jeg synes de aller fleste er ganske flinke. Jeg ser at de av og til står utenfor barnehagen og snakker, før de kommer inn og henter barna. Da står de sånn at barna ikke ser dem, sier fagleder Ragnhild Berg ved Margarinfabrikken barnehage.

Hun mener at det ikke er nødvendig med noe forbudsskilt i barnehagen deres.

– Et forbudsskilt er å dra det litt langt, synes jeg, da må mobilbruk være et større problem enn det er nå. Men å påpeke mobilvett overfor foreldrene er jo alltid lurt, mener faglederen.

– Telefonen stjeler av barnets IQ

Uansett om du har snakket i telefonen i barnehagen eller ei, så påpeker barnepsykolog Raundalen at det er der og da at barna husker hvordan dagen har vært.

– Utpå ettermiddagen glemmer barna hva som har skjedd i barnehagen. Så benytt sjansen til å spørre dem om dagen på "jobb" med en gang du møter dem, sier eksperten.

Raundalen mener at et direkte samspill mellom foreldre og barn er helt avgjørende for ungens utvikling.

– Telefonen kan i verste fall stjele av barnets IQ. Jeg er bekymret for at barn får for lite tid til å snakke med voksne. Barn lærer ikke mye språk av å se foreldrene drive med mobilen. Smarttelefon kan derfor gjøre barna mindre smarte, avslutter barnepsykologen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)