NRK Meny
Normal

Sesongvaksine kan beskytte mot svineinfluensa

Sesonginfluensavaksine kan også gi en viss beskyttelse mot svineinfluensa (H1N1).

Vaksine
Foto: M. Spencer Green / Scanpix/AP

Meksikanske forskere har undersøkt om den vanlige vaksinen mot sesonginfluensa også har effekt i forhold til svineinfluensasmitte, ifølge Dagens Medisin .

Forskerne beregner at vanlig influensavaksine kan ha en beskyttelseseffekt på 73 prosent for svineinfluensa, men vaksinen kan ikke erstatte den andre vaksinen.

Studien publiseres i dag i British medical journal .

Færre fikk sykdommen

Forskerne har sammenlignet pasienter som var innlagt på sykehus med svineinfluensa med personer som var syke uten influensalignende symptomer eller lungeinfeksjon.

Resultatene viste at personene som ikke hadde influensa, i større grad hadde fått vaksine mot sesonginfluensa for sesongen 2008-2009.

Studien omfatter imidlertid såpass få personer at man ikke kan trekke generelle konklusjoner. I gruppen av svineinfluensasyke var det 60 personer, i kontrollgruppen 120.

Vaksinen kommer neste uke

De første dosene med vaksiner mot svineinfluensa kommer til Norge i neste uke. Så snart vaksinen godkjennes av legemiddelverket, starter utsendingen til alle landets kommuner.

Det er kommunene som har fått ansvaret for vaksineringen, og hvordan dette vil foregå varierer fra sted til sted.

I første omgang anbefaler helsemyndighetene personer i risikogruppen om å ta vaksinen.

Vaksinen mot sesonginfluensa og svineinfluensa kan settes samtidig, men i hver sin arm.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.