Nå kommer vaksinen

300.000 doser vaksine mot svineinfluensa på vei til et sted nær deg.

Illustrasjonsfoto: Lite barn får vaksine

SNART KLAR: Svineinfluensavaksine er på vei til Norge.

Foto: Colourbox

I neste uke kommer tre hundre tusen doser med vaksine mot svineinfluensaen til Norge.

Rask godkjenning av vaksinen i mange land gjør at den kommer tidligere til Norge enn helsemyndighetene først trodde.

Må godkjennes

– Det som skjer da er at vaksinen må godkjennes av legemiddelverket. Så starter pakking og utsending av vaksinen, sier avdelingsdirektør for vaksine i Folkehelseinstituttet, Berit Feiring, til NRK.

Mistet livet

Seks mennesker har til nå mista livet som følge av svineinfluensaen i Norge - seinest en nybakt mor i 30-åra fra Oslo som døde på Rikshospitalet søndag.

Helsemyndighetene råder gravide til å vaksinere seg hvis de er kommet minst tre måneder ut i svangerskapet, men anbefaler den også til andre.

– De vi i første omgang anbefaler å ta vaksinasjonen, er de som har økt risiko for komplikasjoner, alvorlig sykdom og helsepersonell, sier Feiring.

Video nsps_upload_2009_10_7_9_5_13_3395.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å se nyhetsinnslag fra Morgennytt.

Planlagt distribusjon

På lageret i Bærum forbereder medisin-distributøren Europharma seg på å ta imot i første omgang 300.000 doser med vaksine fra Tyskland i neste uke.
Bare til Finnmark skal vaksinene sendes med fly - ellers skal sjåfører på åtte varebiler sørge for at alle landets kommuner får vaksine mot svineinfluensaen:

– Det blir en del kjøring. Norge er stort og svært, men vi skal klare å få vaksinen ut, sier daglig leder i Europharma, Jan Bekken.

Etterspørsel til værs

Samtidig med at dosene sendes til Norge sier produsenten GlaxoSmithKline, ett av verdens ledende legemiddelselskaper, at etterspørselen etter vaksine mot H1N1 har gått rett i taket.

De sier etterspørselen har gått opp med 50 prosent bare siden august i år. Nå må de produsere og sende ut 440 millioner doser.

Ifølge den britiske avisen The Guardian kommer det alene til å gi en omsetning for selskapet på mer enn 20 milliarder norske kroner på dette legemiddelet alene.

SISTE NYTT

Siste meldinger