NRK Meny
Normal

- Filleinfluensa, sier professor

Hevder informasjonen om svineinfluensa skyter langt over mål.

Svineinfluensa-informasjon
Foto: Thomassen, Christian / SCANPIX

- Hvis det kommer en alvorlig pandemi, er jeg redd for at det ikke finnes store nok bokstaver igjen, sier professor emeritus Lars Haaheim til NRK Verdt å vite.

Haaheim ledet tidligere influensasenteret i Bergen, og jobber for tiden i USA.

- Myndighetene burde bruke enhver anledning til å fortelle at svineinfluensaen så langt er en svært mild sykdom. Det er ikke så mye det som blir sagt som det som ikke blir sagt, jeg reagerer på, fortsetter Haaheim.

Tror ikke folk er skremt

Fungerende helsedirektør Bjørn Guldvog tror ikke det blir vanskelig å kommunisere om en eventuell farligere pandemi.

- Jeg mener vi har informert nøkternt. Vi mener fremdeles at denne sykdommen ikke skal bagatelliseres, og at det er viktig at vi gjør det vi kan for å begrense smitten og ruste behandlingsapparatet til å behandle de som blir syke, sier Guldvog.

- Undersøkelser viser at 82 prosent ikke er redde for svineinfluensaen. Mange mener det er så lite skummelt at vaksine er unødvendig. Det tyder på at befolkningen ikke er blitt skremt, sier han.

LYD: Hør debatten mellom Haaheim og Guldvog

- Fugleinfluensa mye farligere

Svineinfluensa er som en "filleinfluensa" å regne, sammenlignet med et potensielt utbrudd av for eksempel fugleinfluensa, sier Haaheim.

- Fugleinfluensaviruset har ennå ikke lært seg å smitte mellom mennesker, men det skal ikke så mye til. Vi vet ikke når en virkelig alvorlig pandemi kommer. Det kan skje i morgen. Og da kan nok troverdigheten til helsemyndighetene få seg en knekk.

Bjørn Guldvog er enig i at svineinfluensaen ser ut til å bli en mild pandemi, men vil ikke være med på at den er helt ufarlig.

- Selv om svineinfluensaen er mild, har den i mange land gjort enkelte unge mennesker kritisk syke og vi har opplevd dødsfall. Derfor må vi ruste oss godt, også her.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.