Samuel (9 mnd.) gjør som Clinton - spiser vegansk

Han vet det ikke selv, men ni måneder gamle Samuel er veganer. Han og mamma Marianne spiser verken kjøtt, fisk, egg eller melk.

Samuel spiser ikke kjøtt, fisk, egg eller melk.

– Tanken er å oppdra Samuel vegansk hjemme, og forklare hvorfor vi lever sånn, sier mamma Marianne.

Foto: Lars Kristian Skjetne / NRK

– Alle oppdrar jo barna slik de synes er best. Hvis man sier at jeg tvinger han til å leve vegansk kan man like godt si at andre tvinger barna til å være kjøttetere, sier Marianne Mikkelsen til NRK Puls. Hun er mamma til Samuel på ni måneder.

Samuel (9 måneder) og mamma Marianne Mikkelsen er veganere

Samuel (9 måneder) og mamma Marianne Mikkelsen er veganer.

Foto: Lars Kristian Skjetne / NRK

Marianne ble veganer over natta for to og et halvt år siden etter å ha hørt en podkast om dyrevelferd. Det innebærer at hun ikke spiser noe som kommer fra dyr. Ingen matvarer som inneholder egg, melk, kjøtt eller fisk. Hun bruker heller ikke klær av ull og skinn, og unngår produkter som er testet på dyr.

– Jeg synes måten produksjonsdyr blir behandlet på er forferdelig. Og så handler det å være veganer også om miljø og det å leve bærekraftig. Jeg mener også at det er bra for helsa, men det er jo ikke alle som er enig i det, sier Marianne.
Da hun skulle bli mamma var det for henne naturlig at også sønnen skulle ha et vegansk kosthold.

– Tanken er å oppdra han vegansk hjemme og forklare hvorfor vi lever sånn. Hvis han får lyst til å smake på noe annet når han blir stor nok så skal jeg ikke tvinge han til å spise slik vi gjør, sier Marianne.

Gjør som Clinton

Bill Clinton

Bill Clinton har fortalt om sitt veganske kosthold i media.

Foto: Chris Trotman / Afp

Det har blitt mer fokus på å spise plantebasert de siste årene. I USA har flere kjendiser blitt veganere. Bill Clinton, Mike Tyson og Ellen DeGeneres er blant stjernene som har fortalt om sitt veganske kosthold i media.

Bill Clinton har blant annet fortalt om effektene kostholdet har hatt for helsa i et intervju på the Ellen show . Statistikk fra google viser også at antallet som søker på ordet vegan er mer enn doblet på få år.

Det er særlig i USA at interessen er stor, men Norsk vegetarforening merker en økt interesse for å spise vegetarmat også her. Særlig stor interesse er det for den strengeste formen, nemlig vegansk kosthold. I tillegg er det mange som vil kutte ned på kjøttforbruket ved å innføre flere kjøttfrie måltider i uka, ifølge foreningen.

– De siste årene har blitt etablert flere vegetariske spisesteder, det har kommet mange nye nettsteder og blogger om temaet og produkter for denne gruppa blir stadig lettere tilgjengelig, også i store dagligvarebutikker, sier leder i foreningen Pål Victor Wendelboe Thorbjørnsen.

Salget av matvarer tilpasset vegetarianere og veganere har økt betydelig de siste årene, ifølge Alma Norge AS som står bak flere store merkevarer.

Krever kunnskap

Samuel på nå måneder er veganer

Samuel på ni måneder er veganer.

Foto: Kristin Mehlum / NRK

Hjemme på kjøkkenet hos Marianne i Oslo står en stor gryte med grønnsaker og koker. Når de er myke går alt i foodprocessoren. Det skal bli seks porsjoner barnemat. Hun bruker ingredienser som søtpotet, quinoa, grønnkål, gulrot, brokkoli, linser, bønner og erter i barnematen.

– Det er ikke bare å bli veganer og la det stå til. Det krever kunnskap. Jeg må passe på at både jeg og Samuel får i oss det vi trenger av næringsstoffer, sier Marianne.


Veganere risikerer nemlig å mangle flere viktige næringsstoffer. Melk er en viktig kilde til kalsium for de fleste av oss, og fra kjøtt får vi vitamin B12 og proteiner. Veganere må få i seg dette på annet vis.

Anbefaler ikke vegankost til barn

Helsedirektoratet har ingen egne kostholdsråd til veganere, men avdelingsdirektør Henriette Øien sier det er et stort ansvar for foreldre å passe på at barna får i seg det de trenger for vokse og utvikle seg.

Avdelingsdirektør i helsedirektoratet Henriette Øien

Henriette Øien i Helsedirektoratet anbefaler ikke vegankost til barn.

Foto: Tina Sletbak-Akerø / NRK

– Barn på vegankost er ikke noe vi advarer mot, men det er heller ikke noe vi anbefaler, sier hun, og utdyper:

– Det er mulig å sette sammen et vegansk kosthold for barn, men det er krevende og man skal ha masse kunnskap for å sette sammen et fullverdig vegansk kosthold. Man bør tenke på jernberiket grøt opp til toårsalder, d-vitamin, b12-vitamintilskudd og så videre. Mange av disse stoffene er viktige for utviklingen av indre organer og skjelettet og mangler kan over tid få alvorlige følger, sier Øien.

Marianne synes ikke det er vanskelig å sette sammen et vegansk kosthold til barn, men er enig i at det krever kunnskap. Hun har blant annet fått informasjon på nettsidene til svenske helsemyndigheter.

– Jeg synes jo helsemyndighetene her i landet gjerne kunne bidratt med noen råd også, sier hun.

Ifølge Helsedirektoratet jobber de nå med en egen brosjyre for vegetarianere som vil bli klar i løpet av året.

Tar tilskudd

Marianne har lært seg mye om kosthold og får råd fra andre veganere. Hun bruker linser og bønner for å tilføre proteiner. Melken erstattes gjerne av soyamelk tilsatt kalsium. Kalsium får hun også fra chiafrø og sesamfrø.

– Vi spiser i grunnen ganske vanlig mat som lasagne og taco, vi bare veganiserer det, sier Marianne.

Tilskudd for veganere

Dette er tilskudd Marianne tar.

Foto: Lars Kristian Skjetne / NRK

Hun tar også diverse tilskudd.
– Jeg tar B12-tilskudd, d-vitamin på vinteren og litt jod innimellom. I tillegg så tar jeg omega 3. Det finnes egen algebasert omega 3. Vi kan jo ikke ta tran som kommer fra fisk, forklarer Marianne.

Samuel får foreløpig d-vitamintilskudd, noe som anbefales til alle norske babyer. Han får også litt tilskudd av vitamin b12, og Marianne planlegger å gi han multivitaminer etter hvert.

Regner med reaksjoner

Nå er Samuel bare ni måneder gammel, og spiser det han får servert. Marianne har foreløpig ikke fått så mange reaksjoner på at han også skal spise vegansk, men hun er forberedt på at det kan komme.

– Det kan vel hende noen vil si at jeg er gal og ikke gir han det han trenger for å vokse og bli stor og sterk. Men jeg vet veldig godt hva han spiser og hva han får i seg av næringsstoffer. Det er ikke sikkert det er så mange som tenker på det så mye som jeg gjør, sier Marianne.

– Hva når han begynner i barnehagen og vil smake på pølse eller mat de andre barna spiser?

– Jeg tror ikke det blir så vanskelig når han begynner i barnehagen. Jeg kan kjøpe soyapølser som de kan ha i fryseren hvis de skal ha pølser en dag. Jeg kjenner mange med veganske barn som går i barnehage og det er ganske uproblematisk, sier Marianne.

Samboer Thomas Holm er ikke selv veganer, men synes det er helt greit at sønnen Samuel oppdras vegansk.

– Her hjemme spiser vi alle vegansk. Jeg føler jo at jeg har blitt sunnere etter at vi la om og vi spiser masse god mat. Men det hender jeg spiser kjøtt hvis jeg er ute. Når det gjelder Samuel så får vi heller vurdere det igjen om noen år hvis det blir en aktuell problemstilling da, sier Thomas.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)