Hopp til innhold

Rund røntgen stråler mye mer

Med en annen form på røntgenapparatene kan stråledosen du får i tannlegestolen bli redusert med hele 80 prosent.

Tannlegeundersøkelse

Med enkle grep kan røntgenstrålingen vi utsettes for i tannlegestolen bli enda lavere, mener Statens strålevern.

Foto: colourbox.com

Stråledosene du får ved vanlige røntgenundersøkelser hos tannlegen er generelt så lave at de vurderes som nesten helt ufarlige. Likevel ber nå Statens strålevern tannleger som benytter et rundt strålefelt om å bytte til firkantet strålefelt.

– Kreftrisikoen når man eksponeres for røntgen hos tannlege er svært liten. Men mange av oss får tatt slike bilder en rekke ganger i løpet av livet. Både i tannlegestolen og andre steder bør røntgenstrålingen vi utsettes for være så lav som praktisk mulig. Det er et krav i strålevernforskriften, sier rådgiver Kristine Wikan hos Statens strålevern.

Til NRK.no forteller hun at mange tannleger på en enkel måte kan redusere de allerede lave røntgendosene vesentlig.

Inntil 80 prosent reduksjon

Røntgen-apparater

Utformingen gjør at runde rør (som det til høyre) avgir nesten dobbelt så mye røntgenstråling som firkantede.

Foto: Det odontologiske fakultet, UiO

– Apparater med firkantet strålefelt reduserer strålingen med mellom 50 og 80 prosent sammenlignet med runde felt, som fortsatt er mest vanlig i bruk. Runde strålefelt bestråler en større del av hodet enn strengt tatt nødvendig, sier Wikan.

Strålevernet vet ikke hvor mange tannleger som bruker utstyr der røntgenstrålene sendes ut som en sirkulær stråle. Men etter flere tilsyn på tannklinikker mener de at rund bestråling er det klart vanligste.

– Vi oppfordrer tannleger som bruker apparater med runde strålefelt om å bytte til firkantede. På de aller fleste røntgenapparatene er dette et enkelt og rimelig tiltak, forteller Wikan.

Foreløpig går Strålevernet ut med en sterk anbefaling om å endre formen på strålefeltene. Men etter 2018 kan det bli aktuelt å pålegge tannklinikkene å benytte rektangulær innblending som standard.

På noen eldre røntgenapparater er det komplisert å endre formen på strålefeltet fra rundt til firkantet. Slike maskiner må derfor etter hvert byttes ut med moderne utgaver, for å få den optimale strålebruken. En dyrere løsning, med andre ord. Men altså mer stråletrygg for pasientene, ifølge Statens strålevern.

Les også:

– Minimal risiko

Også Tannlegeforeningen er opptatt av at stråledosene blir så lave og så avgrenset som mulig.

– Vi vil gjøre vårt for å informere medlemmene om dette tiltaket, sier generalsekretær Morten Rolstad til NRK.no.

Han understreker at strålebelastningen allerede er veldig liten på tannlegekontorene. Risikoen er minimal både for pasienter og personale.

– De aller fleste tannleger har god avskjerming av strålefeltet, uten stråling på avveier. Men vi er helt enig i at ny kunnskap om ytterligere redusering bør få praktiske konsekvenser, sier Rolstad.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)