Hopp til innhold

Dette må du ikke si til barna før de skal til tannlegen!

Dårlig valg av trøstende og velmenende ord fra foreldre, kan gi barna tannlegeskrekk for resten av livet.

Tannlege

«Nå skal vi se om tannlegen har svære bor»: Tannleger hører foreldre si mye rart til barna sine under tannlegebesøk.

Foto: Frank May / NTB scanpix

– Vi har jo noen klassikere som går igjen. Og da sier ofte foreldrene til ungene sine at «det er ikke vondt». Det barna husker da er vondt. Den andre er at «det er ikke farlig», og da husker barna bare farlig, sier Janne Lund ved Vardø tannlegekontor.

Boring og andre opplevelser i tannlegestolen er nemlig ikke det eneste som gir barn tannlegeskrekk.

Derfor oppfordrer tannlegene foreldre om å bli flinkere til å tenke over hva de sier til barna i forkant av tannlegebesøk.

– Vi har de foreldrene som skal prøve å være litt morsomme. Og da sier de til barna at «nå skal vi røske ut tanna». Eller så har vi den her: «nå skal vi se om tannlegen har svære bor», sier tannlege Merete Berg i Vadsø.

– Hvordan reagerer barna?

– Nei, man ser jo redselen, barna synes sjelden at det er noe artig, sier Berg.

Tannlegene forteller at selv om foreldrene ikke mener å skremme barna, så kan velmenende ord som at «det er ikke farlig» rett og slett ha motsatt virkning av ordlyden.

Hos tannlegen

Tannhelsesekretær Anne Gundersen (t.h.), her med tannlege Lisbeth Borch på Tana tannklinikk.

Foto: Trine Vidunsdatter

– Vær ærlig

– Der er vel kanskje noen ord du ikke bør bruke. At det er farlig, eller at det er vondt og slikt. Men du kan si at «du kommer til å kjenne det», for det gjør man jo. Men det er ikke sikkert at det nødvendigvis er vondt bestandig. Og barnet trenger også en forklaring på hva som er vondt og hva som er å kjenne, for det er to forskjellige ting, sier tannhelsesekretær Anne Gundersen, ved tannklinikken i Tana.

Gundersen mener at mestringsfølelse er bra, og at det er viktig å rose barna for det de var flinke til og ikke kritisere dem for det som ikke gikk så bra.

– Det er greit for foreldrene å rose, og si «oi, så flink du er». Men så kommer bisetninger som «det hadde ikke jeg turt», og det er uheldig. Da oppfatter barna at «dette her er farlig, for det hadde ikke moren eller faren min turt. Da må jo dette være ekstra kjempefarlig, fordi de er jo voksne, mens jeg er et barn».

Gundersen sier at det er viktig å ikke skremme barna med tannlegen, siden det er tannlegen som skal ta vare på barnas tenner resten av livet.

– Hvis foreldre hjemme sier «hvis du ikke pusser tennene dine nå, da kommer Karius og Baktus, og da må du til tannlegen», eller «hvis du spiser godteri nå, så må vi til tannlegen,» så er det veldig uheldig. Da blir barna redde, før de selv får en selvopplevd opplevelse av hvordan det er å være hos oss, sier Gundersen.

Gamle skrekkhistorier

Tannhelse

Tannleger råder foreldre til å bli flinkere til å tenke over hva de sier til barna i forkant av tannlegebesøk.

Foto: Colourbox.com

Tillit er et nøkkelord for tannlege Merete Berg ved tannklinikken i Vadsø. Hun sier at alle må respektere følelsene til barn som er redd for tannbehandling. Hun gjør avtaler med barna om hvor mange sekunder de skal prøve å borre.

Noen tenker ikke over at de voksnes egne skrekkhistorier, kan være med på å skape frykt hos barna.

– Når barnet kommer i stolen og har lagt seg ned, og vi skal begynne behandlingen, hender det at foreldrene kan begynne å snakke om sine egne opplevelser, da de var hos tannlegen. Og hvor store sprøyter de hadde da, hvor vondt det var, eller hvor redde de var. Og da merker du det med en gang på barnet. Da kan man se at øynene blir store, og at de selvfølgelig lytter til hva foreldrene sier, sier Berg.

– Ikke for sent

– Hvis du som forelder har sagt noe forkjært, kan det rettes opp igjen, forsikrer psykologspesialist Marit Irene Woldseth, ved tannhelsekompetansesenteret i Nord-Norge (TKNN).

– Hvis vi er uheldige og sier eller oppfører oss på en måte som gir feil inntrykk til barna, så kan vi rette på det i ettertid, hvis vi snakker litt om det.

Woldseth råder foreldrene til å tenke på tannlegetimen som en helt vanlig helsesjekk.

– Det kan være lurt å ikke overdrive betydningen av tannlegebesøket i verken den ene eller andre retningen, men å håndtere det litt som noe alle gjør, akkurat som å gå på helsestasjonen på toårskontroll og fireårskontroll. Også er det viktig å vise at man har tillit til tannlegen, sier Woldseth.