NRK Meny
Normal

Rørleggere mest populære

Rørleggere er de mest populære håndverkerne. Hver fjerde nordmann vil gjerne ha rørleggerhjelp, viser ny undersøkelse.

Rørlegger

Dette er hva flest av oss ønsker hjelp med hjemme.

Foto: Colourbox

Hvis du fikk tilbud om noen timers kostnadsfri hjelp til praktisk innsats i hjemmet, hva ville du valgt da?

Svaret er at mange ønsker bistand og idéer til planløsning og oppussing både inne og ute. Arkitekter, ingeniører og designere er blant dem som kan avhjelpe slike ønsker.

Snekkere og malere er også ettertraktet.

Men rørleggeren er den mest etterspurte håndverkeren i Norge, viser en ny spørreundersøkelse fra anbudstjenesten Finn oppdrag.

LES OGSÅ:

Rydding, snømåking, innkjøpshjelp og vedhogst er det derimot ikke så mange som prioriterer.

Undersøkelsen viser at dette vil vi helst ha hjelp til, hvis vi fikk noen timers gratis assistanse hjemme:

Dette vil vi ha hjelp til

1. RØRLEGGERARBEID

24 %

2. KREATIVE INNSPILL TIL PLANLØSNING,
    OPPUSSING OG/ELLER INTERIØR/EKSTERIØR

23 %

3. SNEKRING

16 %

4. MALE OG/ELLER SPARKLE

12 %

5. RYDDE I GARASJE, KJELLER, LOFT

5 %

6. HAGEARBEID OG/ELLER SNØMÅKING

4 %

7. INNKJØP AV BYGGEVARER, VERKTØY
    OG/ELLER INTERIØRARTIKLER

1 %

8. SMÅ TING SOM Å MONTERE LYSPÆRER
    OG HENGE OPP BILDER 

1 %

9. HOGGE VED

1 %

10. INGENTING

3 %

11. ANNET

4 %

12. VET IKKE

6 %

Kostbart

- Svarene tyder på at det står dårlig til med rørene i flere norske husstander. Denne typen tjenester er dessuten ganske kostbare, sier Tine Reuterdahl, markedsdirektør i Finn oppdrag.

Hun peker på at rørleggere også utfører oppgaver i forbindelse med miljøvennlig oppvarming, eksempelvis varmepumper, som står høyt på ønskelisten hos mange.

LES OGSÅ:

Vanskelig å gjøre selv

At de fleste ikke er kvalifisert til å utføre rørleggerarbeid på egen hånd, og at feilvurderinger kan få store konsekvenser hvis det oppstår vannskade, er de viktigste grunnene til at rørleggere er mest ettertraktet. Det tror i hvert fall Norske Rørleggerbedrifters Landsforening.

Våtrom har gjerne en levetid på 30 - 40 år. Og mange av de badene som ble bygget på 1970- og 80-tallet lever ikke opp til dagens standard.

Mange pusser nå opp våtrom fra den perioden. Det kan også ha bidratt til ønsket om rørleggerhjelp fra såpass mange av oss, tror Tirill Ilebekk Hansen i landsforeningen.

Spørreundersøkelsen om planer og holdninger rundt oppgradering av bolig er gjennomført av Norstat for Finn oppdrag, og omfatter 1000 respondenter.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.