NRK Meny
Normal

Billigposer gir like god støvsuging

Støvsugingen blir ikke mer effektiv med dyre støvsugerposer. Bruk heller pengene på en skikkelig støvsuger og bytt posene ofte, lyder konklusjonen i en ny test.

Støvsuging

Hvis støvsugeren er god, spiller det ingen rolle hva slags pose du bruker.

Foto: colourbox.com

De billigste støvsugerposene gjør jobben like godt som dyre originalposer, viser en test som det svenske forbrukerbladet Råd & Rön har gjennomført.

Bladet har testet billigposer og originalposer i tre støvsugere av merkene Electrolux, Miele og Siemens.

Prisforskjellen mellom originalposer og andre poser kan være ganske stor. Laboratorietesten har undersøkt støvsugingens effektivitet, og hvor lett det var å sette de ulike posene inn i apparatene.

Alle poser er bra

Resultatet viser at det stort sett ikke er noen forskjell på maskinenes evne til støvsuging med alle typer tomme og halvfulle poser.

Samtlige poser fikk tommelen opp, med et lite unntak for Dusties universalpose som bare kan brukes hvis man kjøper et plastadapter som passer til den enkelte støvsugeren, og som kan brukes flere ganger. Dette gjør bruken av denne posen noe mer tungvint.

Dusties-posen er også litt mindre effektiv når den er halvfull, sammenliknet med de andre posene i testen. Men forskjellen er ikke stor, og Dusties får stort sett god karakter.

Størrelse ikke viktig

Testen slår også i hjel påstander om at posestørrelsen er avgjørende for resultatet. Ifølge Råd & Rön er det bare støvsugerens størrelse som har betydning. Posestørrelsen påvirker ikke kvaliteten på støvsugingen.

Bladet anbefaler at man bytter posen ofte, i hvert fall når indikatoren viser at den er full eller når effekten blir dårligere. Fulle poser reduserer maskinens kapasitet.

For en optimal støvsuging bør man også holde munnstykket rent, og bytte eller rense filteret. Dette kan du lese mer om i apparatets instruksjonsbok.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.