Istappene avslører huset ditt

Har huset ditt mange istapper? Da er sjansen stor for at noe er feil med tak og isolasjon.

Istapper

Istapper som dette er et klart tegn på at noe bør gjøres med taket.

Foto: SINTEF Byggforsk

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lange kuldeperioder med mye snø kan være en prøvelse for huset ditt. Hvis taket ikke fungerer som det skal, og har stort varmetap eller dårlig lufting, kan det dannes mye istapper. Dersom alt er i orden med huset ditt, skal ikke nyere hus ha istapper.

Vivian Meløysund

Forskningsleder Vivian Meløysund ved SINTEF Byggforsk.

Foto: SINTEF Byggforsk

- Mange istapper er nesten alltid et tegn på at noe ikke fungerer optimalt. Unntaket er i smelteperioder, da trenger det ikke å bety fare hvis huset får noen istapper, sier forskningsleder Vivian Meløysund ved SINTEF Byggforsk til NRK.no.

Kan føre til lekkasjer og personskader

De fryktede istappene kan ødelegge takrenner og taknedløp, og i tillegg skade taktekningen på huset ditt.

- Isdannelser ved takfoten kan demme opp for smeltevann fra lenger opp på taket, slik at lekkasjer oppstår. Istapper kan også falle ned på områder der det går folk. Dette er farlig og de må da fjernes snarest, advarer Vivian Meløysund.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dårlig isolasjon

Når varme slipper ut gjennom taket og smelter snø, skapes de spisse istappene.

- De vanligste årsakene til istapper er lite isolasjon i taket, mangelfull lufting av taket eller luftlekkasjer. Installasjoner på loftet, som et ventilasjonsaggregat, kan også være synderen, sier forskningslederen i SINTEF Byggforsk.

Istapper på funkishus

Flate tak som man ser på funkishus, som har utvendige takrenner og taknedløp, er ekstra utsatt for istapper. På slike tak kan man nemlig sjelden unngå snøsmelting.

– Man kan verken isolere seg bort fra eller lufte seg bort fra isdannelser på slike tak. Dersom man likevel velger å bygge flate tak med utvendige takrenner og taknedløp, gjør man seg avhengig av varmekabler i renner og nedløp. Varmekabler kan medføre mye ekstra kostnader til drift og vedlikehold, noe man kan unngå med å bygge tak med innvendige taknedløp, opplyser Meløysund.

Vurder etterisolering

Etterisolering kan være lurt for mange norske hus (se faktaramme).

- Har huset ditt stort varmetap på grunn av lite varmeisolasjon, , vil etterisolering gi bedre komfort, i tillegg til å senke energibehovet med om lag 20 prosent, forteller forskningsleder Meløysund.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.