Hopp til innhold

– Ikke velg romantiske filmer på date

Romantiske komedier med lykkelig slutt gir folk urealistiske forventninger til sitt eget forhold, viser ny undersøkelse.

Love Actually

KJÆRLIGHET: I den romantiske komedien «Love Actually» blir de fleste lykkelige til slutt. Undersøkelser viser at filmer som denne ødelegger vårt syn på parforholdet.

Foto: Universal Studios

Nesten halvparten av de 1000 spurte i en australsk undersøkelse, mener at romantiske komedier har ødelagt deres syn på det ideelle forholdet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– De fleste av oss er i en virkelighet som er ganske langt fra de romantiske komediene, sier professor i psykologi og samlivsekspert, Frode Thuen.

Stusselig hverdag

– Det har vært gjort en lignende undersøkelse blant engelske par. Den viste at vurderingen av forholdet ble dårligere etter at man hadde sett en romantisk komedie, forteller Thuen.

Professor i psykologi, Frode Thuen

Professor i psykologi, Frode Thuen sier virkeligheten i de fleste parforhold er langt fra de romantiske komediene.

Foto: Mehus, Odd / Aftenposten

– Det er med andre ord ikke noe triks å se en romantisk komedie på kino på en date, smiler han.

Han tror årsaken er at realiteten blekner i forhold til det lykkelige paret på kinolerretet.

– Vi får en forestilling om at forholdet skal være romantisk og sødmefylt, og dette blir veldig tydeliggjort i filmene. Man sitter kanskje igjen med følelsen av at ens eget forhold er litt mer stusselig og grått.

– Spalter overalt

Thuen sier at forventningene våre til parforholdet bare blir høyere og høyere.

– Det er mye fokus på parforhold i dag, med spalter overalt, som jeg selv bidrar til, som gjør at vi hele tiden tar forholdet opp til vurdering. Man bevisstgjøres på både godt og vondt.

– Er det noen parforhold som er perfekte?

Ja, når man er nyforelsket har man det jo ofte slik. Man er bestevenner, snakker om alt, og er forelsket. Men de fleste som har vært sammen en stund vet at det etter hvert dukker opp savn, irritasjon og ulikheter, sier Thuen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Gjett hva jeg tenker!

Én av fire i den australske undersøkelsen sier at de på grunn av romantiske komedier føler forventninger til at de skal vite hva partneren deres tenker.

Professor i psykologi og seksualforsker Bente Træen, mener det må gå galt når man har slike forventninger.

– Vi ønsker jo at partneren vår skal se oss. Vi har en innstilling om at; Elsker du meg, kan du gjette hva jeg tenker. Det må jo gå galt, og det er jo egentlig en ansvarsfraskrivelse for egne behov, sier hun.

Et enormt press

Træen er enig med Thuen i at forventningene til forhold i dag er helt andre enn dem man hadde før.

Bente Træen

Professor i psykologi og seksualforsker Bente Træen sier det må gå galt når man forventer at partneren skal vite hva man tenker.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Det var blant annet praktiske ting som gjorde at besteforeldrene våre holdt sammen. Barnepass, og dét å ivareta de eldre i familien, er flyttet ut av huset, og til barnehager og eldrehjem. Vi står igjen med et par som blir avhengige av intimitet og kjærlighet. Det blir et enormt press på forholdet, sier hun.

Træen synes det ville vært veldig interessant med litt mer realistiske filmer om parforhold.

– Da ville det blitt rollemodell for hvordan slike ting skal gjøres. Problemet er at det er få som utforsker sin egen krangel, fordi vi er redde for å bli oppfattet negativt. Vi har vanskelig for å gå i oss selv og innrømme feil.

En romantisk pause

Hun tror de romantiske komediene på mange måter blir en trøst, og en pause i hverdagen, der man ser at det umulige blir mulig.

– Jeg tror de fleste vet at parforhold er hardt arbeid. Men det er vanskeligere å håndtere det i praksis enn i teorien. Vi har mye mer trening i å se polerte ut. Det er nok nettopp fordi virkelige parforhold er så vanskelig, at romantiske komedier er så populære, tror hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)