Ektepar i sørvest, samboere i nord

Noen steder i Norge gifter "alle" seg, andre steder bor man sammen.

Holde hender

I mange kommuner i sørvest-Norge inngår rundt ni av ti par ekteskap. I endel bydeler i sør-Norge og noen kommuner i nord-Norge er langt over en tredel av parene samboere.

Foto: Colourbox

Ektskapet har sterkt varienende status i Norge. Hvor sannsynlig det er at du gifter deg, avhenger sterkt av hvor du bor.

I en av Norges minste kommuner, Utsira i Rogaland, er det registert 48 par. Bare to av disse parene bor sammen uten å være gift.

I sentrum bydel i Oslo bor det ifølge Statistisk Sentralbyrå 86 par. Under halvparten (36) av disse parene har inngått ekteskap.

Vi gifter oss!

Høyt utdannende unngår skilsmisse

I mange kommuner i sørvest-Norge inngår ni av ti par ekteskap. I endel bydeler i sør-Norge og noen kommuner i nord-Norge er langt over en tredel av parene samboere, viser nye tall fra SSB.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kronprinsparet Utsira

Kronprinsparet hilste på ungene på Utsira i fjor høst. Sannsynligheten er stor for at foreldreene til disse ungene er gift. På Utsira lever 93,4 prosent av parene i ekteskap.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

Ekteskapstoppen:

Det finnes seks kommuner i Norge der flere enn nitti prosent av parene lever i ekteskap, alle disse kommunene ligger i Rogaland og Vest-Agder

Ekteskapstoppen

Kommune

Andel par
i ekteskap

Utsira (Rogaland)

93,8

Hægebostad (Vest Agder)

92,6

Åseral (Vest Agder)

91,9

Kvitsøy (Rogaland)

91,7

Audnedal ((Vest-Agder)

91,2

Bjerkreim (Rogaland)

90,1

Vegårdshei (Aust Agder)

89,2

Jondal (Hordaland)

89,0

Finnøy (Rogaland)

88,6

Fedje (Hordaland)

88,3

I seksten norske kommuner er over tretti prosent av parene samboere. Alle disse kommunene ligger i de fire nordligste fylkene. Dessuten er det høy andel samboere i rekke bydeler i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø.

Samboertoppen:

Samboertoppen

Bydel/kommune

Andel par som
er samboere

Sentrum (Oslo)

58,1

Sagene (Oslo)

50,1

St Hanshaugen (Oslo)

48,8

Grünerløkka (Oslo)

47,0

Gamle Oslo

42,0

Nesseby (Finnmark)

39,3

Bergenhus (Bergen)

36,8

Frogner (Oslo)

34,7

Østbyen (Trondheim)

34,0

Storhaug (Stavanger)

33,3

Vikna (Nord Trøndelag)

32,2

Brønnøy (Nordland)

32,1

Flest unge samboere

Samboerskap ble vanlig først på 1980- og 1990-tallet, først og fremst blant den yngre del av befolkningen. Samtidig er mange samboere en periode før de gifter seg. Derfor finnes det relativt få samboere i de høyere aldersgruppene, skriver Statistisk Sentralbyrå.

På landsbasis er om lag to tredjedeler av parene samboerpar i alderen 18–29 år . For aldersgruppen 30–44 år er en tredjedel samboerpar.

Blant personer i alderen 45–66 år som lever i parforhold, er det bare fjorten prosent samboere, mens det blant de eldste, de over 66, bare er fire prosent av parene som er samboere.