Når du har vært ute av Norge i minst 24 timer, kan du ta med deg en taxfree-kvote hjem til Norge. Har du med deg mer enn kvoten, må du fortolle varene.
20 kroner literen for øl
I tillegg til tre liter vin, eller to liter vin og en liter sprit, kan du ta med deg to liter øl.
Hvis dette ikke er nok, kan du ta med deg inntil 27 liter ekstra, til en fortollingssum på 20 kroner per liter.
Dersom noen av ølflaskene har en høyere alkoholprosent enn 4,7 prosent, koster det 50 kroner per liter å fortolle flaskene.
Har du mistet boardingkortet?
Slipper alkoholsøknad
Tidligere var det slik at dersom du gikk på rød sone med mer enn 27 liter øl, kunne du fortolle 27 av literne – og søke om å få importere resten. Dette ble endret 1. juli 2009.
- Nå kan du importere øl, vin og brennevin uten å søke om importering. Passerer du nå rød sone med 40 liter øl, blir det to forskjellige fortollingsinstanser, forklarer Øystein Hynne, seksjonsleder i tollvesenet på Gardermoen.
- For 27 av literne koster det 20 kroner per liter. På resten beregnes det alkoholavgift på 18,04 kroner per liter for øl innenfor 4,7 prosent, og i tillegg legges det på emballasjeavgift og merverdiavgift, legger han til.
Hva angår sigaretter, må du fremdeles søke om å importere mer enn fortollingsgrensen.
- Du kan ta deg bryet med å søke om å få importere flere sigaretter, men jeg kjenner ikke til noen tilfeller hvor privatpersoner har fått lov til å innføre mer enn tillatt, sier Hynne.
Lurer du på hva annet du må fortolle, kan du
Hvilken sone?
Har du med deg mer enn kvoten, må du gå på rød sone i tollen for å fortolle varene. Dette gjelder også dersom du har handlet for mer enn 6000 kroner til sammen.
Foto: Karina Jørgensen / NRKNår man har hentet bagasjen på flyplassens rullebånd, må man gjennom tollen. De fleste går da gjennom på grønn sone.
Men når skal du bruke den røde sonen?
Ved å passere rød sone erklærer du at du har med deg varer som det skal betales toll og avgift for – altså mer enn taxfree-kvoten.
Hvis du er så uheldig at bagasjen din blir borte, må du også passere rød sone. Dette fordi du da må fortelle tollvesenet hva du har i bagasjen.
- Du må passere rød sone for å deklarere bagasjen din. I reisegodsbestemmelsen heter det at du skal selv frakte med deg det du tar med inn i landet av øl, vin og brennevin. Hvis bagasjen har kommet bort og derfor kommer senere, må du gå på rød sone og opplyse hva du har med deg i håndbagasjen, og hva som befinner seg i den øvrige bagasjen, utdyper Hynne.
Gardermoen har hatt 3500 fortollinger av reisegods hittil i år.
Les også:
Vært på shoppingferie?
Har du vært på storbyferie for å shoppe, må du ikke glemme at også klær til eget bruk ikke kan tas med ubegrenset.
Har du med deg varer fra utlandet for mer enn 6000 kroner, skal varene fortolles. Går du på grønn sone med varer for mer enn 6000 kroner - har du gjort noe galt.
Hva som skjer dersom dette oppdages, kommer an på verdien av de varene du har med deg.
- Inntil en beløpsgrense på 8000 kroner i tillegg til de 6000 som er tillatt, kan det avgjøres med et forenklet forelegg på stedet. Har du med deg varer for mer enn 8000, eller 14.000 til sammen, skriver vi en rapport om tollovertredelse som går til politiet, forklarer Hynne.
I begge tilfellene blir varene beslaglagt på stedet, og du må betale en bot.
- Forelegget du må betale varierer i forhold til verdien på varene, men varene får du aldri tilbake, understreker Hynne.
Usikkerhet = rød sone
Det er selvfølgelig veldig kjedelig å kaste bort penger på å handle i utlandet, for så å bli fratatt varene dersom man ikke var klar over at det du handler etter at 6000-kronersgrensen har slått inn, skal fortolles.
Derfor råder tollvesenet alle som er i tvil om man holder seg innenfor kvotebestemmelsene, til å gå på rød sone.
- Det er for sent når man går på grønt, avslutter Hynne.
Les også: