Hopp til innhold

Uventet dyre kleskjøp fra utlandet

– Folk er ikke kjent med at de må betale toll og moms, mener Tollvesenet. Sjekk kostnadene ved kjøp av klær fra utenlandske nettbutikker.

Netthandel

Mange har opplevd å få sjokkerende giroer og ekstragebyrer i posten noen uker etter at de bestilte klærne deres har kommet.

Foto: Montasje Scanpix/Colourbox.no

Les også: De største netthandel-fellene

Kjøper du varer med en verdi under 200 kroner eksklusiv frakt, er det både toll- og momsfritt. Men med en gang beløpet blir høyere, kommer komplikasjonene.

Mange har opplevd å få sjokkerende giroer og ekstragebyrer i posten noen uker etter at de bestilte klærne deres har kommet. Marius Wærhaug Madsen har handlet på nett lenge, men oppdaget plutselig at dette kostet mer enn han trodde.

– Folk er ikke kjent med at de må betale toll og moms, mener Susann Nilsen i Tollvesenet.

Har du opplevd overraskende gebyrer og avgifter ved netthandel? Send oss en e-post!


Pris og frakt

Mange har etter hvert begynt å kjøpe klær via nettbutikker som tilhører utenlandske butikker som ikke finnes i Norge. Dette er den mest lettfattelige delen av kostnadene.


- Ofte når du kjøper fra nettsteder får du oppgitt hvor mye frakten koster, forteller Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

Fraktprisen oppgis som regel sammen med klærnes kostnad.
Dette betales sammen med prisen for klærne når du kjøper dem. De fleste er som oftest klar over denne utgiften.


Moms og toll

Det er lett å bli forvirret av hva som skjer når klærne ankommer Norge. I mange tilfeller må du betale toll på varene. Tollsatsen er for tiden 10,7 prosent på klær. I tillegg kommer 25 prosent moms. Momsen regnes ut fra prisen på varen, og eventuell toll og frakt.

Til å regne ut tollen og momsen har Tollvesenet en importkalkulator .

Her skriver du inn prisen for klærne, og hvilken type vare det er, og kalkulatoren gjør resten for deg.

Hvor mye du skal betale i toll kan variere ut ifra hvor varen har sin opprinnelse.

Norge har inngått en rekke frihandelsavtaler, og den viktigste av disse er EØS-avtalen. Varer med opprinnelse innenfor EØS-området vil ofte være tollfrie, men det er ditt ansvar å dokumentere opprinnelsen med et opprinnelsesbevis.
Produkter sendt som småsendinger fra privatperson til privatperson krever ikke opprinnelsesbevis så lenge verdien ikke overstiger fem hundre euro.


Fortollingsavgift

Etter å ha lagt sammen prisen for varen, frakten, tollen og momsen er det lett å tro at du er ferdig. Da må du tro om igjen, for det ligger fortsatt en liten ekstrautgift og lurer.

Fortollingsgebyret er summen Posten eller andre som fortoller tar for å tollbehandle varene, altså klærne i dette tilfellet.

- Du kan spare på å fortolle varene selv, forteller Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

Hos Posten koster det 217 kroner om du lar Posten gjøre jobben for deg, men om du gjør det selv, koster det 108 kroner. Ifølge Posten kan dette gjøres når du henter pakken.

Tollvesenet forklarer på sine nettsider at grunnen til at du må betale fortollingsavgift når du fortoller selv, er at firmaet som frakter og lagrer varen tar gebyr for denne tjenesten.

Det finnes også en ordning som kalles forenklet fortolling. En form for forenklet fortolling er internettfortolling. Det kan du gjøre hvis varen koster under 1000 kr. I følge posten koster dette like mye som egenfortolling. Dette kan du lese mer om på Posten.no .

Les også: Slik blir du svindlet

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)