Hopp til innhold

Rekordmange tar ultralyd tidlig

Hele 85 prosent av gravide har tatt ultralyd tidlig i svangerskapet, viser en ny undersøkelse fra Rikshospitalet. – De som har ressurser skaffer seg et bedre tilbud enn de som ikke har det, mener professor i fostermedisin.

Ultralyd

Ultralyd i uke 12 kan blant annet vise utvidet nakkefold, som kan være et tegn på Downs syndrom hos fosteret. I Oslo velger nå de fleste gravide å gjennomføre tidlig ultralyd.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

Audun Lysbakken blir av mange rekna som kronprins i SV.

SVs nestlder Audun Lysbakken stemmer mest sannsynlig for at alle kvinner skal få tilbud om en ekstra ultralydundersøkelse i uke 12.

Foto: Mathiesen, Tor Erik H. / SCANPIX
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Undersøkelsen ble gjennomført i mars 2010 og omfatter 200 kvinner som hadde fødeplass ved Rikshospitalet i Oslo.

Ved ultralydkontrollen i svangerskapets uke 18 ble kvinnene spurt om de hadde tatt ultralyd tidligere.

Hele 85 prosent svarte at de allerede hadde vært på minst én undersøkelse.

– Vi tror denne gruppen gravide representerer en relativt ressurssterk gruppe, og ikke en gjennomsnittlig del av Norge, sier Guttorm Haugen, professor i fostermedisin ved Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet til NRK.

Les også:

Går inn for ekstra ultralydundersøkelse

I Norge har alle gravide fått tilbud om en ultralydundersøkelse rundt uke 18 siden midten av 80-tallet.

Arbeiderpartiet går nå inn for at alle kvinner skal få tilbud om en ekstra ultralydundersøkelse i uke 12.

På SVs landsmøte denne helgen stemte partiet, i likhet med Senterpartiet, for å utsette å ta stilling til hvorvidt ultralyd i uke 12 skal bli en del av svangerskapsomsorgen for gravide, uavhengig av økonomi og bosted.

– Jeg er en tviler, men heller nok mot å stemme for forslaget. Mange har dette tilbudet allerede. Da blir det utslagsgivende for meg at tidlig ultralyd ikke skal være et spørsmål om klasse eller geografi, sa SVs nestleder Audun Lysbakken til Stavanger Aftenblad fredag.

Les også: Bør flere kunne ta abort?

– Kler ikke omsorgspartiet Sp

– Det kler ikke omsorgspartiet Senterpartiet å starte med ultralydundersøkelser for gravide for å avdekke foster med kromosomfeil, som Downs syndrom, sa Dagfinn Sundsbø i sitt innlegg under Landsmøtet 19. mars.

Hvor mange av de gravide ved Rikshospitalet som har fått en såkalt «tidlig ultralyd», der hensikten i hovedsak er å se etter om fosteret har Downs syndrom, er ikke kjent. Men fostermedisineren synes ikke det er overraskende at så mange gravide i Osloområdet allerede i tidlig i svangerskapet har forsikret seg om at det står bra til med fosteret.

– Dette skiller seg ikke fra annet ellers i samfunnet. De som har ressurser og økonomi skaffer seg et bedre tilbud enn de som ikke har det, sier Guttorm Haugen.

Les også: Kan påvise Downs med en enkel blodprøve

– Vil vite om alt er greit

Trenden bekreftes ved den private legeklinikken Volvat i Oslo.

– Vi har daglig besøk av kvinner som av ulike grunner ønsker ultralyd i uke 12, sier gynekolog ved Volvat og spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, Helena Enger til NRK.no.

– De vil vite om alt er greit, før de skal fortelle på jobben at de er gravide, for eksempel, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)