NRK Meny
Normal

Kan påvise Downs med blodprøve

Ved hjelp av en enkel blodprøve fra mor kan Downs syndrom hos fosteret oppdages gjennom mors blod. – Dette blir måten å gjøre det på om noen år, sier forsker.

Gravid.

Bekymrede gravide kan snart slippe nåler inn i magen for DNA-prøver av fosteret.

Foto: Colourbox.com

Britiske forskere har funnet en måte å finne fosterets DNA i mors blod. Metoden brukes allerede til å avgjøre kjønn, men snart vil også kromosomfeil som Downs syndrom kunne oppdages på denne måten, ifølge BBC.

- Slipper nåler inn i magen

I Norge får gravide over 38 år, og enkelte andre grupper, tilbud om fosterdiagnostikk, blant annet ved prøve fra fostervann eller morkake. Disse prøvene har en abortrisiko på mellom en halv og én prosent.

Ved DNA-blodprøve vil bekymrede mødre kunne slippe denne risikoen.

- Man slipper risikofylte metoder som å stikke nåler inn i magen på folk, sier Kjell Åsmund Salvesen, professor og overlege ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Seks av ti avbrøt

I 2009 ble 1230 kvinner henvist til St. Olavs Hospital for fosterdiagnostikk. Av disse fikk 315 tatt prøver av fostervann, morkake eller fra navlestreng. 10 fikk påvist Downs Syndrom, og samme antallet fikk påvist de alvorlige kromosomfeilene trisomi 13 eller 18, som i de aller fleste tilfeller fører til at barnet dør etter kort tid.

Seks av de som fikk vite at barnet hadde Downs syndrom valgte å avbryte svangerskapet, mens tallet var ni for de med trisomi 13 eller 18. (Det er verdt å nevne at ikke alle som får tilbud om diagnostikk takker ja.)

Les også: Flere aborterer fostre med Downs

Les også: Få dansker med Downs syndrom

- Langt frem

Kjell Åsmund Salvesen understreker at blodprøve for Downs og de andre kromosomfeilene bare er på forskningsstadiet.

- Å bestemme kjønn er relativt enkelt, men det er mye mer komplisert for blant annet Downs syndrom. Har man Downs, har man tre kromosomer av nummer 21, men alle har jo to. Å finne det tredje er dermed ikke nødvendigvis så lett…

Metoden krever ekstremt rene omgivelser og helt spesielle laboratorium; forskningen foregår foreløpig i begrenset omfang – og ikke i Norge.

Les også: Færre unge tek abort

Etiske spørsmål

I tillegg kommer de etiske spørsmål.

- Problemet er opplagt, sier Salvesen. – Man flytter hele tiden grenser for når man kan stille diagnoser, og vi må stille oss spørsmål med tanke på sortering av mennesker og norsk abortlov og praksis.

Men «ekspertene» er enige om at DNA-blodprøve er fremtidens metode for å påvise Downs syndrom og andre genrelaterte sykdommer hos fosteret – hvis politikerne vil.

- Det er jo alltid et spørsmål om medisinske fremskritt blir akseptert av politikerne, sier Salvesen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.