Bør flere kunne ta abort?

Arbeiderpartiet har foreslått å tilby kvinner ultralydundersøkelse allerede i tolvte uke av svangerskapet. Vil dette føre til at flere tar abort på grunn av avvik, eller er det viktig å oppdage uregelmessigheter tidlig, for å kunne gjøre noe med dem?

abort
Foto: Scan Foto

I dag får alle gravide tilbud om ultralydundersøkelse i uke 18, men en stor andel kvinner velger å ta ultralyd på privatklinikk før dette.

Med dagens teknologi er det lettere enn før å oppdage misdannelser på fostre. En tidlig ultralyd kan blant annet påvise forhøyet risiko for Downs syndrom.

Arbeiderpartiets Helga Pedersen mener en lovendring vil være positiv, og at man ved hjelp av tidligere ultralyd vil kunne få stilt en diagnose og starte behandling av ikke-kroniske lidelser allerede i mors mage.


Er det etisk forsvarlig å gi foreldrene et slikt tilbud på statens regning, eller vil dette føre til et sorteringssamfunn?

Bør vi også flytte abortgrensa fra uke 12 til 16, slik tidligere likestillingsminister Karita Bekkemellem og leder i Jordmorforbundet Eva Sommerfeldt foreslår?

Si din mening i "Rett på med Tron Soot-Ryen" - Ring NÅ og bli med i debatten fredag fra kl 13.05 Tlf: 815 21 031

I studio: Kjell Ingolf Ropstad, stortingsrepresentant (KrF). Representant fra Arbeiderpartiet.

Rett på med Tron Soot Ryen i NRK P1 fredag 13.05 - 14.00.

Kulturstrøm

  • Får kulturrådets ærespris

    Cliff Moustache, dramatiker, teaterregissør, kunstnerisk leder og drivkraft ved Nordic Black Theatre, får Kulturrådets ærespris for 2020. Prisen, på 600.000 kroner og en løvestatuett, har blitt delt ut siden 1968. Tidligere vinnere er blant andre Alf Prøysen, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Liv Ullmann, Jan Garbarek, Mari Boine og Jan Erik Vold (NTB).

    Cliff Moustache
    Foto: Else Karine Archer / NRK