Pollen ødelegger vitnemålet

Allergikere gjør det ofte dårligere når eksamen er lagt midt i pollensesongen.

Eksamen

Eksamenstida faller sammen med bjørkepollensesongen for mange studenter.

Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

Kai-Håkon Carlsen

Pollenallergi kan påvirke evnen til å løse oppgaver, sier professor Kai-Håkon Carlsen.

Foto: Privat

Sjekk pollenvarselet her

Mai måned er høysesong både for eksamener og bjørkepollen. For allergikere er det en dårlig kombinasjon.

- Det er gjort mange studier som viser at den intellektuelle kapasiteten blir redusert for pollenallergikerne i sesongen, sier professor Kai-Håkon Carlsen ved barneklinikken på Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet til NRK.no.

Han mener det er viktig at pollenallergikere med symptomer sørger for å søke om utvidet tid på eksamen.

LES OGSÅ:

Uopplagt og trøtt

For pollenallergi kan gi rett til én time ekstra eksamenstid, selv om lærestedene praktiserer litt ulike regler for når man må søke. Uansett må du levere legeattest.

- I tillegg til de vanlige pollensymptomene, opplever veldig mange at de blir uopplagte og får redusert allmenntilstand - spesielt når spredningen er på sitt verste. Det er dette som er hovedproblemet i forhold til å avlegge eksamen, forklarer Carlsen.

Han mener den ekstra timen langt fra kompenserer for hvor redusert enkelte kan bli.

- De som er verst plaget burde egentlig avlegge eksamen til en annen tid, eller på et annet sted - som Geilo, der pollenspredningen er minimal, konstaterer han.

Skyldes ikke medisinene

Det er en utbredt oppfatning at trøtthetsproblemet ved pollenallergi ikke eksisterer lenger, fordi det har kommet nye generasjoner av medisiner. Men dette er ikke tilfellet, ifølge Carlsen.

- Det er riktig at 2. og 3. generasjons antihistaminer normalt ikke gjør at man blir trøtt. Men allergikerne blir trøtte likevel, og det skyldes rett og slett allergien i seg selv, slår han fast.

Han understreker at nye typer medikamenter har bedret pollensesongen for mange, men at plagene likevel kan være store.

- Hvis man ikke har god nok effekt av vanlig behandling, er det definitivt grunn til å vurdere allergivaksinasjon. Og særlig for de som har flere pollenallergier, for eksempel både bjørk og gress. Da blir sesongen lang og tung, sier Carlsen.

LES OGSÅ:

Bjørkesesongen kan være over til 17. mai

Bjørkepollensesongen startet tidligere i år enn normalt, og kan være over på Østlandet og Sørlandet før 17. mai, ifølge Pollenvarslingen.

Sesongen varer lenger i andre deler av landet - i nord og i fjelltrakter til langt uti juni. Gresspollenallergikerne kan få problemer fra månedsskiftet mai/juni.

Pollenkalenderen viser gjennomsnittssesong for ulike pollentyper rundt om i landet, men temperatur og værforhold kan forskyve tidspunktene.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.