Dette gir mer pollenplager

Økt luftforurensning gjør at flere reagerer på pollen og at plagene blir verre. Det viser en stor europeisk studie.

Eksos

Biltrafikk er med på å øke CO2-utslippene.

Foto: JOE RAEDLE / AFP

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Stadig flere europeere reagerer på pollen. I tillegg har pollensesongen blitt lenger og plagene verre.

Den sannsynlige forklaringen på det har vært klimaendringer, altså at økte temperaturer gir mer pollen og dermed større plager.

Nå viser imidlertid en stor felleseuropeisk studie at dette ikke er tilfellet, melder BBC.

Følger CO2-nivået

Dersom temperaturøkning var årsaken til økningen i pollenplager, skulle man tro at det ville være mer pollen i de årene hvor sommersesongen er varmest og mindre i kalde år. Men en slik sammenheng har forskerne fra 13 EU-land ikke funnet.

Derimot følger pollenmengden CO2-nivået i lufta, viser den ferske studien som ble lagt fram under det årlige møtet til European Geosciences Union nylig.

- Vi vet også fra eksperimenter at CO2 påvirker hvor mye pollen hvert tre produserer, sier en av forskerne Annette Menzel fra Universitetet i München til BBC.

- Bør plante andre trær

Økningen i pollenproduksjonen slår i hovedsak ut i byene. Og forskerne tror økningen vil fortsette i takt med CO2-utslippene.

- På lokalt plan bør de som planlegger være mer oppmerksomme på hva slags problemer som kan oppstå med trærne de planter i urbane strøk, mener Menzel.

Spesielt gjelder dette bjørketrær. I Norge og flere andre land har det vært en stor økning i antall bjørketrær, og bjørkeskogen er fordoblet på noen få tiår, ifølge Norsk institutt for jord- og skogkartlegging.

Av totalt 900.000 norske pollenallergikere er det klart flest som reagerer på bjørk.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)