Må ha maske for å gå ut

Nå som bjørka slipper seg løs, blir dette løsningen for noen av pollenallergikerne.

Pollenmaske

Klar for å møte bjørkeraklene med en tettsittende pollenmaske? Bo Alexander Gleditsch i Astma- og allergiforbundet viser hvordan masken sitter på.

Foto: NAAF

Pollensesongen med stor P er i gang i Sør-Norge. For det er først når bjørkeraklene begynner å spre seg at flest allergikere får problemer.

Allerede er det varslet kraftig spredning av bjørkepollen på Østlandet.

- Det skyldes ikke nødvendigvis at bjørkeallergien er sterkere enn andre pollenallergier, men heller at vi har så mye bjørketrær i Norge, sier rådgiver Grethe Amdal i Astma- og allergiforbundet (NAAF).

Er vi uheldige, kan det også komme store mengder pollen hit helt fra andre siden av Østersjøen.

Må ha maske ute

Av rundt en million pollenallergikere, regner NAAF med at 300.000 har alvorlige plager.

- For mange er det så ille at de må holde seg innendørs når sesongen er på sitt verste, selv med tilrettelagt medisinsk behandling, forteller Amdal.

NAAF har nå begynt å selge pollenmasker som stopper pollenkorn, støv og andre partikler fra å komme ned i luftveiene. Masken sitter tett over munn og nese, og skal ifølge produsenten også fungere godt under trening.

Noe veldig stort marked er det likevel ikke.

- Vi har solgt 80 stykker så langt i år, men det er først nå den virkelige sesongen begynner, sier Amdal.

Anbefaler vaksinasjon

Det er delte meninger om bruken av kortisonsprøyter til sterkt plagede pollenallergikere. Og NAAF har tidligere gått hardt ut mot fastlege Jørgen Skavlans råd .

- Dersom man har store plager, anbefaler vi heller at man blir vurdert med tanke på vaksinasjon. Kortison anbefaler vi bare når det trengs rask behandling og symptomene er alvorlige til tross for optimal behandling, sier Grethe Amdal.

Hun ser pollenmasken først og fremst som et supplement som kan være til hjelp på spesielt tunge dager.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)