NRK Meny
Normal

Påskens store kjøleskapstabbe

Fyller du opp kjøleskapet til påsken? Da er det én ting du bør passe ekstra godt på – ellers kan maten bade i bakterier.

Kjøleskap

Storinnkjøp av mat gir ofte fulle kjøleskap. Og stappede kjøleskap blir sjelden kalde nok, ifølge matforskningsinstituttet Nofima.

Foto: Kim Jansson / NRK

Påsken byr på mange røde dager. Derfor er det nok mange kjøleskap som fylles til randen av mat og drikke, som er hamstret inn til dagene der de fleste butikker holder dørene lukket.

Men å fylle opp kjøleskapet er ikke akkurat et sjakktrekk, ifølge matforskningsinstituttet Nofima.

Elin Røssvoll

Elin Røssvold, veterinær og matforsker i Nofima.

Foto: Kjell J. Merok / Nofima

– Det skal være mellom null og fire grader i et kjøleskap. Hvis du har et smekkfullt kjøleskap nå i påsken, fylt med varer som kanskje holder romtemperatur, vil det ta uendelig lang tid før kjøleskapet klarer å jobbe seg ned til en temperatur på fire grader, sier veterinær og matforsker Elin Røssvoll i Nofima, til NRK.no.

Gjør maten guffen og illeluktende

Grunnen til at forskeren advarer mot å ha det varmere enn fire grader i kjøleskapet, er at høye temperaturer gir perfekte forhold for bakterievekst.

– Når temperaturen stiger til over det vi anbefaler, kan både ufarlige og farlige bakterier vokse. De ufarlige forringelsesbakteriene ødelegger produktene og gjør dem slimete, guffene og illeluktende. Men det er de farlige bakteriene vi er mest redde for. Noen av dem vokser godt allerede ved lave temperaturer, forklarer Røssvoll.

Ifølge Mattilsynet er det ikke uvanlig at norske kjøleskap kan være så varme som 10 grader eller høyere. En slik temperatur gjør at bakterier formerer seg raskt.

– Hele poenget med kjøleskap er at det skal være kaldt – det skal ikke være et svaleskap, sier Røssvoll i Nofima, og legger til at dersom du absolutt må fylle opp kjøleskapet ditt i påsken, bør du følge dette rådet:

– På en del kjøleskap har du en knapp som skrur opp effekten og senker temperaturen, slik at det tar kortere tid å kjøle ned kjøleskapet, sier hun.

Slik sjekker du temperaturen

Nyere kjøleskap har temperaturmåler – men ifølge Røssvoll viser stikkprøver at disse ikke alltid viser rett temperatur. Derfor er det ikke så dumt å sjekke temperaturen på «gamlemåten» en gang iblant.

– Beste måten å finne temperaturen på, er å måle med et termometer. Hvis du har et godt gammeldags termometer, så kan du sette det i et glass med isvann. Når isbitene begynner å smelte er det null grader i vannet. Den graden termometeret viser da, er nullpunktet, sier matforskeren.

Sett termometeret inn i kjøleskapet og sjekk temperaturen etter noen timer. Trekk fra eventuelle avvik fra nullpunktet og da ser du hvilken temperatur det er i kjøleskapet.

Disse varene bør vike først

Kjøleskapsprodusenten Electrolux advarer også mot å stappe kjøleskapet fullt. De oppfordrer alle som har liten plass i kjøleskapet å heller handle litt oftere, enn å gjøre store innkjøp som krever at kjøleskapet fylles.

Lena Wånemark

Lena Wånemark, markedssjef i Electrolux.

Foto: Electrolux

Må du rydde plass i kjøleskapet er det enkelte matvarer som bør vike først.

– Da er det lurt å flytte ut hermetikk, mineralvann, frukt og grønnsaker. Frukt og grønt bør likevel oppbevares kjølig for å sikre lengre holdbarhet, uttaler markedssjef Lena Wånemark i en pressemelding.

Bananer er et eksempel på frukt som ikke trenger å ligge i et kjøleskap. Faktisk trives den dårlig i kulden.

– Skallet blir fort veldig brunt hvis bananen lagres kaldt, for eksempel i kjøleskap, har forskningssjef Helga Næs i Nofima tidligere uttalt til NRK.no.

Hun anbefaler en temperatur på 15 grader for sørge for at bananens smak og konsistens holder seg best mulig.

Egg er også en matvare som ofte plasseres i kjøleskapet, men som til fordel kan oppbevares på benken. Romtempererte egg gir både bedre smak og luftigere bakst, ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Så lenge eggene ikke blir liggende flere måneder på benken, kan de trygt stå ute i flere uker.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.