Hopp til innhold

- Vask kjøleskapet hver uke!

Kjøleskapet ditt kan være en bakteriebombe, mener hygieneeksperter. Spirende gamle poteter kan for eksempel ødelegge annen mat. Sjekk hva du må unngå i kjøleskapet her.

Kjøleskap

De fleste vasker kjøleskapet høyst hver tredje måned. Og mange skap er alt for varme.

Foto: Tor Risberg / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hvis du er av dem som sjelden bruker vaskekluten i kjøleskapet, risikerer du å bli alvorlig syk av forurenset mat.

En undersøkelse som den danske Søndagsavisen har gjort av hygienen i danskenes private kjøleskap, viser at halvparten av befolkningen bare gjør rent i skapet høyst fire ganger i året.

Det er alt for sjelden, mener eksperter på mathygiene. Et kjøleskap bør vaskes og tørkes én gang i uka. Men det er det bare syv prosent av forbrukerne som gjør, ifølge den nye undersøkelsen.

Fem prosent av danskene nøyer seg med én vask i året.

Farlig muggsopp

Muggsopp på syltetøy

Muggsopp på gammel mat kan forurense hele kjøleskapet.

Foto: NRK

Morten Lisby ved Fødevareregion Øst i det danske Mattilsynet sier til avisa at skitne kjøleskap kan føre til mer enn "bare" oppkast og diaré.

Muggsopp er det største problemet, forteller han. Muggen dannes i matsøl og gamle matrester i det fuktige miljøet inne i kjøleskapet.

- Noen av giftstoffene i muggen kan være meget skadelige for cellene i kroppen. Å leve et helt liv med et skittent kjøleskap kan være helseskadelig, sier Lisby.

Det er også mistanke om at muggsopp på enkelte matvarer kan være kreftfremkallende.

Matvarer som er mest utsatt for muggsopp er frukt, nøtter, korn, syltetøy, grønnsaker, surmelksprodukter, brød og kjøttprodukter.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Sjekk grønnsakskuffen!

Men det er ikke bare gjenglemte rester under aluminiumsfolien som kan være skumle. Ifølge matvareingeniør Michael Réne på Professionshøjskolen Metropol i København kan grønnsakskuffen være arnested for den mest alvorlige forurensningen.

En skuff full av slappe våte gulrøtter og spirende gamle poteter er en potensiell bakteriebombe som ifølge eksperten kan ødelegge friskt pålegg høyere opp i kjøleskapet.

Bakterier og muggsopp har en tendens til å bli virvlet opp og spredt rundt i hele skapet når du åpner døra, forklarer Réne.

Hvis grønnsakene har jord på seg, vil jorda gå i oppløsning når den blir fuktig. Også på den måten kan bakterier forurense mye av maten i kjøleskapet.

LES OGSÅ:

Varme kjøleskap

Det norske Mattilsynet kjenner ikke til lignende undersøkelser her i landet, men understreker at temperaturen i kjøleskapet er svært viktig.

Erfaringen viser nemlig at mange norske husholdninger ikke er så nøye med hvor kaldt (eller lunkent) det er inne i skapet. 10 grader eller høyere er ikke uvanlig.

Men kjøleskapet ditt bør holde en temperatur på fire grader eller lavere. Selv om lav temperatur ikke dreper bakteriene, kan det hindre at de formerer seg raskt. Jo færre bakterier, jo mindre er sjansen for at matvarene blir ødelagt.

Mattilsynet råd er å plassere et termometer inne i skapet. Du bør kontrollere ofte at temperaturen ikke er høyere enn fire grader, og justere temostaten om nødvendig.

Husk også å plassere de mest utsatte varene i den kaldeste delen av skapet, som gjerne er i den nederste delen. Varme gjenstander bør ikke settes inn i kjøleskapet.

Kalde matvarer bør pakkes inn eller legges i en ren boks med lokk før de settes inn i skapet. Da unngår du at de forurenses, tar smak eller tørker ut.

Undersøkelsen av danskenes kjøleskapsvaner er gjennomført for Søndagsavisen av analysefirmaet Interresearch as.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)