NRK Meny
Normal

Keisersnitt øker risikoen for fedme

Barn født ved keisersnitt har nesten dobbelt så stor risiko for å bli overvektige, ifølge ny undersøkelse. – Keisersnitt uten medisinsk grunn kan ha følger for barnet som vi ennå ikke har oversikt over, sier norsk fødselsekspert.

Hjertefare for fete barn

– En interessant biologisk forklaring på hvorfor barn født ved et sterilt keisersnitt kan ha økt risiko for allergi og overvekt, er at de ikke utsettes for mors bakterier i vagina og endetarm, mener norsk ekspert. Illustrasjonsfoto.

Foto: Istockphoto

11-åringer som var "keiserbarn" hadde 83 prosent større risiko for å veie for mye – sammenlignet med naturlig fødte babyer. Dette viser en stor undersøkelse av over 10.000 engelske barn, ifølge The Daily Mail.

– Det er kanskje langtidskonsekvenser ved keisersnitt som vi ikke vet noe om, uttaler studiens leder, dr. Jan Blustein fra New York University School of Medicine.

Blustein mener ikke at mødre skal droppe keisersnitt grunnet den økte fedmerisikoen, men at det er bra hvis de kjenner til problemet. Den norske fødselseksperten Tore Henriksen synes den nye studien er grundig.

Seksjonsoverlege Tore Henriksen

– At det å bli født ved keisersnitt kan øke risikoen for astma, allergier og overvekt er viktige observasjoner, men må ikke dramatiseres, sier professor Tore Henriksen.

Foto: Heidi Klokk / NRK
Keisersnitt

Antall keisersnitt utgjorde drøye 20 prosent av fødslene ved Oslo Universitetssykehus i fjor.

Foto: NRK

– Artikkelen til Blustein og medarbeidere tyder på at det er noe ved det å bli født ved keisersnitt som øker risikoen for fedme, i det minste i visse grupper av befolkningen – eller visse befolkninger, sier Henriksen til NRK.no. Han er professor og seksjonsoverlege ved fødeseksjonen til Rikshospitalet, Oslo Universitetssykehus.

Andre studier har også vist en sammenheng mellom keisersnitt og overvektige barn, noe blant annet Forskning.no skrev om i fjor.

Drøye 20 prosent keisersnitt i Oslo

I 2012 var det totalt 9853 fødsler ved Oslo Universitetssykehus, av disse var 1984 keisersnitt. Dermed utgjør antall keisersnitt drøye 20 prosent av fødslene ved Norges største sykehus. Ellers i landet er tallet ofte noe lavere.

I England er hver fjerde fødsel et keisersnitt, ifølge The Daily Mail. Og Reuters melder at nesten hver tredje fødsel var keisersnitt i giganten USA i 2010. Til sammenligning var hver femte fødsel i USA i 1996 en såkalt C-section, som keiserlig forløsning heter på engelsk.

– Om det å være født ved keisersnitt versus vaginal fødsel betyr noe for barnets helse på sikt, diskuteres ofte blant fødselsleger og jordmødre. Hovedargumentet for vaginal fødsel har vært at det er naturlig, underforstått at da må det være det beste. Det er en del holdepunkter for at barn født med keisersnitt også har økt risiko for astma og andre luftveisallergier, forteller Tore Henriksen.

Flere studier viser at keiserbarn har større sjanse for å utvikle astma.

– Det å bli født ved keisersnitt kan øke risikoen for astma, allergier og overvekt er viktige observasjoner, men må ikke dramatiseres. Likevel forteller det oss at det å velge keisersnitt uten medisinsk grunn, kan ha følger for barnet som vi ennå ikke har oversikt over, fortsetter fødselseksperten.

Andre forklaringer?

Omtrent ni prosent av barna i undersøkelsen ble forløst på keiserlig vis, og de var i gjennomsnitt lettere ved fødselen enn resten av deltakerne, melder danske TV 2.

– Et påfallende funn er at barn av kvinner som var normalvektige under svangerskapet, hadde minimal økt risiko for overvekt i oppveksten selv om de var født ved keisersnitt. Men hvis mor er overvektig i svangerskapet og blir forløst med keisersnitt, kan det øke risikoen for at hennes barn blir overvektig i oppveksten. Planlagt keisersnitt synes å gi større risiko for overvekt hos barnet enn akutt, men forskjellene er ikke store, forteller Henriksen.

Det er flere usikkerhetsmomenter i undersøkelsen.

– Først og fremst kan det være andre forklaringer enn keisersnittet i seg selv på at barna blir overvektige. Det er videre mulig at det bare er en undergruppe av overvektige dette gjelder, for noen overvektige mødre har god helse – andre har det ikke, opplyser den norske eksperten.

Utsettes ikke for mors bakterier i vagina og endetarm

Dr. Jan Blustein mener at det er en sammenheng mellom keisersnitt og nyttige bakterier i fødselskanalen. Dette påpeker også Tore Henriksen:

– En interessant biologisk forklaring på hvorfor barn født ved et sterilt keisersnitt kan ha økt risiko for allergi og overvekt, er at de ikke utsettes for mors bakterier i vagina og endetarm. Keisersnittbarn får en annen sammensetning av bakterier i tarm, luftveier og hud enn vaginalt fødte – som får mors bakterier i seg ved fødselen, forklarer den norske professoren.

– Det å bruke keisersnitt som forløsningsmetode skal ha en god begrunnelse, i det minste skal de foreldre som velger det uten medisinsk grunn, informeres om at det er mye vi ikke vet i forhold til barnets helse på sikt. Blusteins arbeid illustrerer dette, avslutter han.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.