Hopp til innhold

Øv på å få medfølelse

Det er ikke alltid like lett å sette seg inn i hvordan andre har det. Men empati og medfølelse kan trenes opp.

Empati og medfølelse kan trenes opp
Foto: Scanstockphoto/Galina Barskaya

Om en ønsker å være et bedre medmenneske enn det en føler at en er, finnes det håp.

LES OGSÅ: - Spekulerer i korridorpasienter

Fokus på medfølelse og tilstand

En scanning av hjernen til mediterende tibetanske munker antyder nemlig at vi kan trene opp evnen til empati og medfølelsem, skriver forskning.no.

Under medfølelsesmeditasjon økte aktiviteten i hjernens følelseskretser kraftig da en gruppe testpersoner gjennomførte minst 10 000 timer i en såkalt medfølelses-meditasjon, viser en amerikansk og britisk undersøkelse.

En slik form for meditasjon innebærer fokus på en tilstand av medfølelse og omsorg for andre, skriver forskning.no .

Ønske andre det beste

De utrente personene i kontrollgruppa ble først bedt om å tenke på mennesker de var glad i, og å fokusere på ønsket om at de ville få et godt liv og frihet fra lidelse og plager.

Etter litt trening, ble de bedt om å skape tilsvarende følelser for alle skapninger uten å tenke på bestemte personer.

Gråtende kvinne og leende baby

Forsøkspersonene ble plassert i en FMRI-scanner (functional magnetic resonance imaging) og bedt om å enten begynne meditasjon eller avstå.

I begge tilstander ble de utsatt for negative, positive og nøytrale lyder - en fortvilt kvinne, en leende baby og generelle restaurant-lyder.

Når testpersoner med lang meditasjonserfaring ble eksponert for følelsesladde lyder viste hjernescanningen sterk aktivitet i hjernens insula-region – et område forbundet med følelsesuttrykk.

Dess dypere testpersonene var i meditasjon, dess sterkere var hjerneaktiviteten.

To kvinner som mediterer
Foto: Rj Lerich

Mot depresjon

Funnene kan også hjelpe mot depresjon, mener professor i psykiatri og psykologi ved University of Washington, Richard Davidson.

- Det vi fant bekrefter at vi kan trene opp evnen til å føle lykke og medfølelse – noe som kan hjelpe samfunnet generelt.

Siden trening i medfølelse innebærer å styre tanker og følelser, kan det også være til hjelp for personer som lider av depresjon, tilføyer medforsker Antoine Lutz.

- Å tenke på andres problemer og ikke bare egne, hjelper til å sette ting i perspektiv, sier han.

Det første skrittet er imidlertid å lære kjærlighet og omsorg for seg selv, understreker Lutz.

LES OGSÅ: Ti steg til et bedre immunforsvar

LES OGSÅ: Søvnløs 20-åring

LES OGSÅ: Bli kvitt stressmonsteret

Forhindre mobbing

Medfølelses-meditasjon kan også brukes som en metode for å forhindre mobbing og vold blant barn og unge, mener forskerne.

Nå har de planer om å også undersøke hjerne-endringer hos personer som praktiserer medfølelse og holder positivt fokus over lengre tid.

Tradisjonell meditasjon

Tibets åndelige leder Dalai Lama

Tibets åndelige leder Dalai Lama.

Foto: FRANCISCO LEONG / AFP

Vanligvis brukes medfølelses-meditasjon for å fokusere på ønsket om å lindre medmenneskers og -skapningers lidelser, og trening i denne meditasjonsformen kan ta årevis.

- Mange meditative tradisjoner snakker om kjærlighet og godhet som ønsket om lykke for andre, og om medfølelse som ønsket om å lette andres lidelse, forklarer Davidson, som har jobbet mye med den tibetanske buddhistlederen.

Kjærlighet og godhet er sentralt i Dalai Lamas filosofi og livsoppgave.

- Vi ønsket å undersøke hvordan en slik bevisst fokus på medfølelse påvirker hjernekretser som er involvert i empati, sier Davidson.

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)