NRK Meny
Normal

Søvnløs 20-åring

Han svetter og får ikke sove. Hva kan han gjøre?

Søvnløshet
Foto: ScanStockPhoto

 

Spørsmål

Jeg er en mann på 20 år som i over et halvt år har hatt søvnproblemer nesten hver natt. Når jeg skal legge meg får jeg nesten alltid intense hetetokter, og jeg kan ligge i flere timer uten å sovne.

Jeg har eksperimentert med leggetider, både ved å legge meg tidlig og sent på kvelden, uten at det har gitt noen merkbar forandring. Jeg vurderer å gå til lege for å få sovemedisin, men tenkte jeg kunne sende inn spørsmål her først. Noen tips?

Svar fra Jørgen

Stetoskop

Be legen om en fysisk sjekk.

Foto: Leah-Anne Thompson

Hei. Når du sliter så pass mye som du beskriver, synes jeg du skal ta kontakt med legen din. Svettetoktene dine kan være utløst av en hormonell ubalanse, og jeg synes det ville være riktig å gjøre en fysisk sjekk av deg.

Et alternativ er å lære seg avspenningsøvelser som meditasjon og lignende.

Slik sover du godt

De medikamentelle hjelpemidlene er mange, men de har også klare begrensninger.

Milde innsovningsmedisiner, brukt i korte perioder, kan kanskje hjelpe deg til å komme inn i en ny rytme.

Det finnes også medisiner som ikke er vanedannende og som egentlig er allergimedisiner. Ta en prat med legen din så vil han veilede deg frem til en metode som kan hjelpe deg.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.