Ni personer er smittet i et nytt E.coli-utbrudd, i Bordeaux i Frankrike. To av personene er lagt inn i løpet av det siste døgnet - en av dem på nytt etter å ha vært skrevet ut i forrige uke, ifølge La Depeche.
To av de smittede skal ha utviklet nyresykdommen HUS (hemolytisk-uremisk syndrom) av smitten, og E.coli-stammen har de samme karakteristikkene som den som forårsaket utbruddet i Tyskland, uttaler franske helsemyndigheter, ifølge CNN.
En av de smittede, en 78 år gammel kvinne, skal være alvorlig syk, men tilstanden er tirsdag stabil.
De fleste av de smittede er også denne gangen kvinner.
Les også:
Bad folk om å oppsøke lege
Den franske helseministeren, Xavier Bertrand, bad søndag alle som led av diaré eller sterke magesmerter om å oppsøke lege.
Sju av de smittede skal ha deltatt på et arrangement der britiske frøspirer ble servert. Arrangementet fant sted på et rekreasjonssenter for barn.
– Dette er foreløpig et veldig lokalt utbrudd, men norske helsemyndigheter følger med på utviklingen, sier Bjørn Iversen, overlege ved Folkehelseinstituttet, til NRK.no.
– Det interessante er at hos i hvert fall tre av de smittede har man funnet samme bakterie som hos de E.coli-syke i Tyskland. Da lurer man jo på om det er en sammenheng, og det pågår undersøkelser i stor skala - så vi får bare vente og se hva de finner.
Les også:
Britiske frøspirer?
Tidlige undersøkelser antydet at smitten kom fra frø levert av det britiske selskapet Thompson & Morgan, men linken er ikke fastslått ennå.
– Det pågår et omfattende sporingsarbeid. EFSA (European Food Safety Authority) leder arbeidet i samarbeid med myndighetene i Frankrike, Tyskland, Italia og Storbritannia, sier Torunn Stalheim, rådgiver ved Mattilsynets hovedkontor til NRK.no.
Informasjon fra franske myndigheter tirsdag antyder mistanke mot sennepsfrø, ruccolafrø og bukkehornkløverfrø.
– Ingen norske spireprodusenter har tatt inn slike frø, sier Stalheim.
Les også:
Enorme erstatninger
I forrige E.coli-runde ble spanske grønnsaksprodusenter hardt rammet fordi tyske myndigheter i startfasen antydet at smitten kom fra spanske agurker. EU gir derfor millionstøtte til bøndene som da ble rammet.
– Frankrike og Tyskland krangler nå om hvem som har skylden denne gang, og det er litt ulik informasjon avhengig av hvilke medier man følger, sier Bjørn Iversen til NRK.no
– Nordmenn i Frankrike bør uansett sørge for å holde seg oppdatert på lokale myndigheters opplysninger om utbruddet - og ellers gjelder de vanlige rådene om å steke kjøtt og kjøttdeig godt, vaske grønnsaker og ha god håndhygiene.
Se faktaboks til høyre for mer detaljerte råd om forebygging!
Franske helsemyndigheter finner du her.