- Kan ikke garantere at E.coli-bakterien forsvinner ved vask

Folkehelseinstituttet kan ikke si noe om hvorfor E.coli oppstår, men oppfordrer publikum i NRK.nos nettmøte å være ekstra forsiktige med hygienen fremover.

Prøvetaking E. coli

Mange er skremt av E.coli-utbruddet. I nettmøtet på NRK.no kom Folkehelseinstituttet med svar til bekymrede lesere.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

NETTMØTET ER AVSLUTTET, SE SVARENE HER

Folkehelseinstituttet (FHI) regner med at flere tilfeller av E.coli-smitte vil dukke opp i Norge og det hersker usikkerhet rundt konsekvensene dette vil ha.

Mange av spørsmålene i nettmøtet dreier seg om hvordan man bør behandle agurk, tomat og salat for å få vekk smitten. Men Siri Helene Hauge i FHI kan ikke gi noen garanti for at vask fjerner bakterien helt fra grønnsakene.

– Man kan ikke garantere at E.coli-bakterien forsvinner helt ved vask. Det er små mengder bakterier som skal til for å bli syk, forklarer Hauge til NRK.nos lesere.

Siri Helene Hauge

Lege Siri Helene Hauge svarer på spørsmål i kveldens nettmøte.

Foto: Folkehelseinstituttet

Spørsmålene er mange etter at smitten har brutt ut i foreløpig åtte europeiske land. Og mange nordmenn med ferieplaner har spørsmål til hvor smittefaren er størst og hvilke forhåndsregler man må ta i forskjellige land.

LURER DU PÅ HVOR OG HVORDA E.COLI SMITTER? SE SVARENE FRA FHI HER

Mange er rammet

Utbruddet av E.coli-smitte skaper frykt over hele Europa.

I dag døde en svensk kvinne etter to dagers intensivbehandling i Borås. Hun var smittet av E.coli-varianten Ehec på en reise til Tyskland.

I Skandinavia er nå 39 svensker, 14 dansker og en nordmann smittet av den skremmende bakterien.

Jakter på smittekilden

I Tyskland er antall dødsofre kommet opp i 14, og det er mistanke om at flere enn 1400 tyskere er smittet.

Smittekilden er ennå ikke funnet. Tyske myndigheter hevdet tidligere at bakteriene først ble oppdaget på importerte spanske agurker, men at det var usikkert om smitten oppsto i Spania eller underveis til det tyske markedet.

Nå viser det seg at spanske agurker trolig ikke er årsaken likevel, ifølge nye tyske laboratorietester. Jakten på smittekilden fortsetter.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)