Hopp til innhold

WHO: En helt ny E. coli-stamme

Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser i dag at E. coli-bakterien som har gjort mange mennesker syke i Europa, er en helt ny og farlig bakteriestamme som aldri tidligere er sett.

E. coli-bakterie

E. coli-bakterien som er påvist hos menneskene som bor i eller har reist i Tyskland, er en mutant og mer giftig E. coli-bakterie enn det som er sett tidligere, opplyser WHO.

Foto: BODO MARKS / Afp

I Tyskland har 16 mennesker dødd etter å ha blitt smittet av E. coli. Én person har dødd som følge av sykdommen i Sverige .

Ifølge WHO ser det ut til at den aktuelle E. coli-bakterien er en mutant form av to forskjellige E. coli-bakterier, med dødelige egenskaper som kan forklare hvorfor utbruddet er så massivt og farlig.

– En mer giftig E. coli-bakterie

Den norske matsikkerhetseksperten Hilde Kruse i WHO sier til nyhetsbyrået AP at bakterien er en unik stamme som aldri før er isolert i mennesker.

Hun legger til at den nye stammen «har forskjellige egenskaper som gjør den mer giftig og at den produserer mer giftstoffer».

Til nå har den mutante E. coli-bakterien gjort over 1500 personer syke. Av disse har 470 utviklet en sjelden nyresykdom.

Forskerne har ennå ikke klart å finne årsaken til utbruddet, som har rammet personer fra ti land. Felles for alle syke er at de enten bor i eller nylig har vært i Tyskland.

De fleste pasientene forteller at de har spist salat, tomater eller agurker, men de som leter etter årsaken til utbruddet har ennå ikke funnet noen grønnsaker med den spesifikke bakterien. Sykdommen kan vise seg flere dager etter at smittet mat er inntatt og restene er kastet.

E. coli-utbruddet regnes som det tredje største i nyere historie, og det kan være det dødeligste. I 1996 døde 12 personer og 12.000 ble syke i et utbrudd i Japan. I 2000 døde sju personer og flere tusen ble syke i Canada.

Resistent mot antibiotika

Undersøkelsen av den nye E. coli-bakterien ergjort av det kinesiske geninstituttet BGI og gjennomført for Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf i Tyskland.

Ifølge analysen deler bakteriene 93 prosent av arvestoffet med en E. coli-variant som er påvist i Den sentralafrikanske republikk, og som er kjent for å gi kraftig diaré. Men den nye stammen inneholder også arvestoff som ser ut til å kunne forårsake blødende tykktarmsbetennelse og nyresvikt.

Det er mulig at bakterien kan ha tatt disse genene opp i seg gjennom horisontal genoverføring, det vil si genoverføring fra en organisme til en annen uten at det er snakk om arv.

Bakterien har også flere gener som bidrar til å gjøre den resistent mot antibiotika.

Spania krever erstatning

Spania vil kreve økonomisk erstatning fra Tyskland etter at spanske grønnsaker først ble mistenkt som årsaken for E. coli-utbruddet som har tatt livet av 17 mennesker.

I dag sier Spanias statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero at middelhavslandet vil kreve å bli kompensert etter at tyske matmyndigheter gikk ut og sa at de mistenkte at smittet stammet fra spanske grønnsaker.

– I går ble det klart, etter at spanske matmyndigheter har gjort analyser, at det ikke er det minste bevis for at årsaken til utbruddet ligger hos oss, sier statsministeren i et intervju med spansk radio.

Zapatero etterlyser en sterk reaksjon fra EU-kommisjonen, som i går opplyste at det ikke er kommet frem nye opplysninger som bidrar til å avklare E. coli-utbruddet.

Ifølge Zapatero vil Spania «be om oppreisning fra de relevante myndighetene i Europa for skaden som er skjedd».

Har tapt 200 millioner euro

Tyske myndigheter fortsetter jakten på smittekilden og opprettholder advarsel mot å spise salat, agurk og tomat. EU-kommisjonen gikk sent onsdag bort fra advarselen om å spise spanske agurker.

Spanske frukt- og grønnsakseksportører anslår at de har tapt over 200 millioner euro siden de ble nevnt som mistenkt smittekilde. 150.000 tonn frukt og grønnsaker ble liggende på lager.

I fjor eksporterte Spania 9,4 millioner tonn frukt og grønnsaker. Den største importøren var Tyskland, som mottok 24 prosent.

EU-kommisjonen opplyser at de har testet agurker i Tyskland og Spania, og at disse «ikke bekreftet tilstedeværelsen av den spesifikke bakterien som er årsaken til utbruddet hos de syke menneskene».

Russland stanser all import fra EU

Frykten for E. coli-utbruddet har også nådd Russland, som nå har forbudt all import av grønnsaker fra EU. Grønnsaker fra Tyskland og Spania var allerede svartelistet.

Russiske myndigheter er kritiske til matsikkerhetsstandarden i Europa. Ikke bare innfører Russland importforbud, men de kommer også til å beslaglegge alle grønnsaker som allerede er importert.

EU-kommisjonen mener Russland overreagerer, og opplyser at de vil be om en redegjørelse for beslutningen. For europeiske grønnsakseksportører står Russland årlig for mellom 3 og 4 milliarder euro i inntekter.

SISTE NYTT

Siste nytt