Hopp til innhold

E.coli-bakterien limer seg til innvollene

Eksperter har funnet den genetiske koden til E.coli-bakterien som herjer Tyskland. Den har et «lim» som binder den til pasientenes innvoller, før den pumper ut gift.

E.coli

E. coli-bakterien som har gjort mange europeere syke de siste ukene, er en helt ny bakteriestamme.

Foto: Afp / Scanpix

Line Vold

Seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Line Vold.

Foto: Folkehelseinstituttet

Den nye E.coli-bakterien inneholder altså en vanlig, men farlig gift og en uvanlig bindingsagent – et slags «lim» - som binder den til pasientens innvoller.

Bakterien pumper så ut giften, som gir pasientene diaré og oppkast ifølge Reuters. Diarésykdommen kan føre til komplikasjonen HUS, med nyresvikt og blodforandringer.

Les også: WHO: En helt ny E. coli-stamme

- Uvanlig bakteriestamme

- Dette er en uvanlig bakteriestamme fordi den har «limet» som vanligvis oppdages i andre typer E.coli-bakterier, for eksempel hos syke barn i u-land, sier Robert Tauxe, ekspert på matbårne sykdommer hos amerikanske myndigheter til Reuters.

- Nå rapporterer Tyskland om 470 tilfeller av HUS. Dette er helt utenom det vanlige, sier han.

Les også: Folkehelsa bekymret etter tysk E.coli-utbrudd

- Jobbes på spreng

Seniorrådgiver ved Folkehelseinstittuet, Line Vold samtykker i at vi er vitne til et svært alvorlig utbrudd av E.coli-smitte.

- Det er mange alvorlig syke og derfor jobbes det på også spreng for å finne ut mest mulig om denne bakterien, blant annet for å skjønne hvordan den spres videre, sier Vold til NRK.no.

- At den er aggressiv vet vi jo. At den har giftstoffer som gir blodig diaré og som også kan føre til nyresvikt, det er ikke noe nytt. Men disse nye opplysningene er med på å forklare det vi ser. Nå skjønner vi hvorfor såpass mange blir alvorlig syke denne gangen, sier hun.

Les også: Nordmann smitta av E.coli-bakterie

- Antibiotikaresistent

Hva er det som er så spesielt med denne E.coli-bakterien?

- Bakterien har en mekanisme for adhesjon, altså den kan feste seg til noe. Dette har vi også sett tidligere, men det er ikke så vanlig i denne typen E.coli-bakterie – og vi har ikke tidligere sett det i utbrudd av dette omfanget. Men bakterier forandrer seg stadig; det ligger i deres natur, sier Line Vold.

- Videre er den antibiotikaresistent. Det er ikke helt heldig, men som regel behandles ikke E.coli-infeksjoner med antibiotika. Det kan være riktig i noen sammenhenger, men antakeligvis ikke under dette utbruddet. Det er vanligere med symptomatisk behandling, altså at du forsøker å redde nyrene hvis disse svikter, sier hun til NRK.no.

Vold understreker videre at bakterien sikkert har flere egenskaper som ikke er oppdaget ennå og at arbeidet med å finne smittekilden uansett er det viktigste - og fortsatt ikke fullført.

Les også: Venter flere E.coli-smittede i Norge

- Unngå tysk frukt og grønt

- Helsemyndighetene i Tyskland er under et enormt press; de har mange syke og må finne smittekilden, sier hun.

- Når det gjelder norske myndigheter, er våre råd for nordmenn fortsatt de samme; så vidt vi fortsatt vet er tomat, salat og agurk antatt smittekilde, og det fraråder vi nordmenn i Tyskland å spise.

Folkehelseinstituttet understreker også at nordmenn som er eller har vært på reise til Tyskland skal ha lav terskel for å oppsøke lege hvis de får blodig diaré.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)