NRK Meny
Normal

Nå har den «ekte» isteen kommet

Men hva i alle dager har vi da drukket før?

Iste

Fellesjuice, datterselskapet til Tine, har nå kommet med en ny, ekte iste.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Hvert år lager produsentene nye produkter som plasseres i butikkhyllene.

De som selger bra blir fast inventar, mens andre blir fjernet etter en stund.

Tine er intet unntak, og 1. mai i år lanserte de en ny iste.

Brygget på ekte teblader

Iste fersken

Den nye isteen som er brygget på ekte teblader.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Kari Raunedokken

Vårt nye produkt 'Iste Brygget', er en premium-iste, det vil si at vi mener den har noe høyere kvalitet enn vår opprinnelige iste, sier Kari Raunedokken fra Tine.

Foto: Tine

Under Øyafestivalen i Oslo forrige uke, hadde Tine en stand hvor de reklamerte for det nye produktet.

«Nyhet: Brygget på ekte teblader», ble det blant annet reklamert for.

Flere av NRK.nos lesere har tvitret om den nye isteen, og lurer på hva de drakk før, siden den som nå selges er «ekte».

Isteen produseres av Fellesjuice, et datterselskap av Tine.

Konsentrat fra fabrikk

Tine forklarer at den opprinnelige isteen også er produsert av ekte te, men forskjellen er at den kommer fra konsentrat.

- Det vil si at teen er tilberedt i en fabrikk, og så konsentrert der. En konsekvens av konsentreringsprosessen er at den kan påvirke smaken slik at det blir litt mindre fersk og typisk tesmak på produktet, sier Kari Raunedokken, kommunikasjonssjef i Tine.

Det nye produktet er en premiumsvariant, hvilket betyr at Tine mener den har noe høyere kvalitet enn den opprinnelige isteen.

- Brygget er produsert på en annen måte ved at man brygger te i store kjeler. Direkte etter at teen er ferdig trukket, blander man inn det man ønsker av andre ingredienser. Iste Brygget er dermed ferskere og mer nybrygget, forklarer Raunedokken.

Les også: Filterkaffe er sunnest

- Akkurat som juice

Tine sammenlikner de to istevariantene med juicen de produserer.

Den originale juicen er fra konsentrat, men premium-juicen er ikke fra konsentrat.

- Når det gjelder juice er vi av den oppfatning at forbrukere flest vet hva det betyr når man forteller at et juiceprodukt er produsert enten av konsentrat, eller ikke fra konsentrat. Men den samme formuleringen er ikke like vanlig å benytte når man snakker om iste, sier kommunikasjonssjefen.

Hun håper dette er med å oppklare forskjellen og beklager at merkingen har ført til uklarheter.

- Den vanlige isteen har vært på markedet siden 1996. Prisforskjell ut til butikk utgjør rundt 70 øre, men som kjent er det kjedene som setter pris til forbruker, avslutter Raunedokken.

Les også: - Kvinner bør drikke mer kakao

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.