Filterkaffe er sunnest

Drikker du mye kaffe, bør du tenke over hva slags kaffe du får i deg. Sjekk hvordan du gjør kaffen sunnere.

Kaffeutstyr

Tre til fire kopper kaffe daglig er ikke farlig.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Norge ligger på verdenstoppen hva angår kaffedrikking. Men for enkelte kan det lønne seg å tenke over hva slags kaffe man drikker.

Les også: Kaffe virker ikke oppkvikkende...

Farlige fettstoffer

Kaffebønner

Kaffebønner inneholder fettstoffene kahweol og cafestol, som kan øke kolesterolet.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

I kaffe finner man fettstoffene kahweol og cafestol. Disse har biologiske egenskaper som påvirker kolesteroldannelsen.

- Den effekten er helt tydelig, den er påvist og godt over 20 år gammel. Men vi vet lite om hva dette betyr for den som drikker kaffe, opplyser Dag Steinar Thelle, professor i epidemiologi ved Universitetet i Oslo (UiO), til NRK.no.

Han legger til at vi drikker relativt få kopper espresso på en dag, så den samlede effekten blir ikke så stor. Likevel er vi ett av de landene som drikker mest kaffe i verden, sammen med Danmark, Finland og Sverige.

Du som drikker mer enn tre til fire kopper kaffe daglig, bør tenke over hva slags kaffe du heller i deg.

Les også: Sterk kaffe best for magen

Filtrer kaffen

Heller kaffe

Ved å helle espressobasert kaffe gjennom et kaffefilter, fjerner du fettstoffene.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Leiv Ose, seksjonsoverlege ved lipidklinikken på Rikshospitalet, er enig i at fettstoffene i kaffen kan øke kolesterolet.

- Når man drikker filterkaffe, vil filteret filtrere ut fettstoffet i kaffen. De fester seg til filterpartiet. Det vi ofte gir som et råd til pasienter med høyt kolesterol er at man filtrerer espressobaserte kaffedrikker gjennom et filter etterpå. Da vil man få bort fettstoffene også i denne type kaffe, råder han.

Kaffe er sunt

- En ting er at det fettstoffene kan virke inn på kolesterolet, det andre er om det resulterer i økning av hjerte- og karsykdommer. Men kaffe kan også være sunt. Mange har vist at kaffen inneholder antioksidanter som motvirker åreforkalkning, forklarer Ose.

Derfor anbefales det ikke at man holder seg unna kaffe, men drikker normale mengder.

- Ved å drikke kaffe som har vært gjennom et filter, vil man både få i seg de sunne antioksidantene samtidig som det ikke påvirker kolesterolet, legger Ose til.

- Papirfilter av alminnelig god kvalitet forhindrer endel fettløselige stoffer å komme gjennom til den endelige drikken, supplerer Thelle.

Les også: Slik lager du den beste kaffen


Koffeinfri kaffe ikke mer kolesterolvennlig

Espressobasert kaffe kan være skadelig for deg som har høyt kolesterol, men som ikke medisineres for det.

- Dersom man står på kolesterolsenkende midler vil de nulle ut kolesteroløkningen ved espressodrikker, opplyser Thelle.

Ose presiserer at også koffeinfri kaffe kan øke kolesterolet.

- Dette har ingen ting med om kaffen inneholder koffein eller ikke. En undersøkelse har faktisk vist at koffeinfri kaffe økte kolesterolet mer enn vanlig kaffe med koffein, asvslutter han.

Les også: Sterk kaffe best for magen

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)