Hopp til innhold

Morkaken kan bestemme hva slags liv du får

En dårlig morkake kan gi deg diabetes, psykisk sykdom eller hjertetrøbbel senere i livet, viser ny norsk forskning.

Morkake som undersøkes

Undersøkelse av en morkake gir mange svar om barnets tid i magen og fremtiden. Her er en ikke helt fersk morkake til undersøkelse.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Hvis moren din hadde en dårlig morkake, kan det skape store problemer for deg senere i livet. Hvert år dør flere hundre fostre på grunn av sviktende morkake.

Borghild Roald

Patolog Borghild Roald forsker på morkaken.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Vi vet at sviktende morkakefunksjon gir øket risiko i voksenlivet for flere alvorlige sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes, kreft og psykiske lidelser. Hvert år dør i tillegg flere hundre fostre og barn på grunn av sviktende morkakefunksjon, sier patolog og professor emeritus, Borghild Roald ved Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo til NRK.

Mat og kosthold påvirker

En morkake skal sørge for at barnet får nok surstoff, næring og hormoner.

I svangerskapet virker den som barnets lunger og tarm. Svikter morkakefunksjonen vil blodforsyningen i barnet endres, og barnet veier ofte for lite. Ved ultralyd ser man en klar endring i blodforsyningen i leveren hos disse barna.

Mors gener sier mye om hva slags morkake vi kan få, men man kan også gjøre noe forebyggende.

Morkake

En morkake som undersøkes ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Morkaken påvirkes av genene våre, men også av miljøfaktorer som blodforsyningen fra mor til morkaken i livmoren, av maten vi putter i oss i graviditeten og hvor mye vi mosjonerer, forklarer hun.

For å finne hva som har gått galt med en morkake, må man undersøke den i mikroskopet.

I dag er svangerskapskontroll det viktigste forebyggende tiltaket for å avdekke sviktende morkakefunksjon.

– Ved kliniske undersøkelser, ultralyd, blodtrykk og urinundersøkelser ved svangerskapskontroller kan man blant annet se hvordan barnet vokser eller om morkaken sitter på feil sted, sier hun.

Morkake

Her er en morkake som er helt fersk.

Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

– Kan redde barn

Rundt 20 prosent av morkakene undersøkes i dag av patologer. Først og fremst er det morkaker fra fostre som ikke har klart seg, men også fra barn med lav vekt eller misdannelser.

– Å undersøke morkaken var tidligere ikke særlig prioritert, men nå har morkaker stor oppmerksomhet innen internasjonal forskning. Nettopp fordi kunnskap gir mange svar om fremtiden til barnet.

Gitta E. Turowski

Gitta Turowski har laget en internasjonal standard for hvordan man skal undersøke en morkake.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Hvis noe har gått galt, kan man redde barnet i neste svangerskap ved å undersøke morkaken etter fødselen, sier en av landets fremste forskere på morkaker, patolog Gitta Turowski.

Gjennom sitt doktorarbeid fra 2016 lagde Gitta Turowski en internasjonal standard for hvordan man skal undersøke og rapportere forandringer i morkaker.

– Hvis morkaken svikter, kan barnet forløses før termin. Slik utsettes ikke barnet for farene ved en sviktende morkakefunksjon, sier hun.

Sigrid Bjørnstad undersøker morkake sammen med Gitta E. Turowski

Her studerer Sigrid Bjørnstad og Gitta Turowski morkaken.

Foto: Anette Torjusen / NRK

I sin forskning er hun spesielt opptatt av å finne blodfaktorer som kan si noe om risikoen for morkakesvikt.

Her kan du høre om morkaker i Ekko i P2.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)