Hopp til innhold

– Eldre kvinner er bedre mødre

Eldre mødre er flinkere til å tilgi og mer tilfredse med livet, mener forskere.

 Mor og barn

STADIG ELDRE MØDRE: I 2014 passerte alder for førstegangsfødende i Norge 30 år. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Knut Falch / NTB scanpix

– Man er trygg på seg selv fordi man har taklet mange ulike situasjoner før. Jeg stoler mer på egen vurderingsevne og stresser ikke for mye, sier Janne Britt (45) til NRK.

I 2014 passerte alder for førstegangsfødende i Norge 30 år. Janne Britt fikk datteren Filippa da hun var 42 år, og mener man definitivt er mer trygg på seg selv da.

– Det er enighet blant mine venninner om at man i 40-årene gjerne har prestert noe i livet, eller funnet ut at det ikke er så viktig å prestere. Man må ikke realisere seg gjennom barnet.

Eldre mødre mer autoritative

En gruppe forskere har ifølge danske Politiken sett på sammenhengen mellom kvinners alder, og hvor godt det første barnet trives hos 4700 danske kvinner i alderen 17 til 49 år.

– Jo eldre mødrene er når de får barn, jo mer tilfreds er barnet, sier Dion Sommer til DR Østjylland. Han er professor ved Psykologisk institutt ved Aarhus Universitet i Danmark. Og det er særlig mors oppdragelse som er den største årsaken til forskjellene i barns trivsel.

– Den eldre moren er mer autoritativ. Hun er på den ene siden flinkere til å gi barna frihet når de hadde behov for det. På den andre siden stiller hun flere krav til barna. Det er en god balanse, sier Sommer.

Mamma Janne Britt tror også at eldre mødre har plukket opp noen tips opp gjennom årene.

– Jeg har sett på venninner som har fått barn og dermed reflektert mer rundt barneoppdragelse. Du har rett og slett lært mye av dem som var foran en i løypa.

Flinkere til å tilgi

I tillegg mener forskerne at vi blir mer «rundere i kantene» med årene.

– Jo eldre mor eller far er, jo mer tolerante er vi for stress. Vi er i tillegg flinkere til å tilgi, og generelt mer tilfreds med livet, forklarer professor Sommer.

Herdis Palsdottirs

Pedagogen Herdis Palsdottirs.

Foto: Privat

Han får støtte av den norske familieterapeuten og pedagogen Herdis Palsdottirs.

– Min erfaring er at mange tar en titt i bakspeilet når de er rundt 30–35 år. Er jeg tilfreds med den personen jeg har blitt? Vi retter rett og slett blikket mer innover.

Palsdottirs var selv 23 år da hun fikk sitt første barn.

– Jeg hadde nylig kommet meg ut av barndomshjemmet da. Jeg hadde ikke den livserfaringen som jeg tror kan være fordel å ha når man skal ta ansvar for et nytt menneske.

Men barn trenger uansett ikke den perfekte omsorgspersonen, ifølge Palsdottirs.

– De trenger foreldre som har kontakt med egne følelser, og klarer å kommunisere hvor de står uten å såre eller krenke barnet, avslutter hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)