Må du sende inn skjemaet på nytt?

Bare to dager før du skal ha levert skjemaet for ny likningsverdi, presiserer Skatteetaten definisjonen av P-ROM. Garderoberom er nemlig ikke det samme som et garderobeskap.

Ny likningsverdi

Skatteetatens eksperter forstår forvirringen rundt garderobe og garderobeskap.

Foto: Cornelius Poppe/Scanpix, Karina Jørgensen/NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Allerede i august kom de første brevene fra Skatteetaten i boligeiernes postkasser.

Da var det mange som trodde at garderobeskap skulle inngå i P-Rom-arealet.

Tre dager før leveringsfristen ble P-ROM-definisjonen endret, melder Skattebetaleren på sine sider.

Begrepsforvirring

Skatteetaten presiserer nå at det skal skilles mellom garderobeskap og garderoberom:

  • Et garderobeskap er det man vanligvis har på soverrom med hyller eller opphengsmuligheter.
  • Et garderoberom er det man ofte kaller for et walk in closet.
  • Garedroberommet skal ikke telle, mens gulvet under garderobeskapet skal tas med.
Lise Halvorsen

Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten.

Foto: Pressebilde

- De som har tatt med garderoberom i sitt areal, kan sende inn nye opplysninger om arealet, forklarer Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten, til NRK.no.

Tirsdag denne uken hadde omlag 53 prosent av boligeierne allerede levert skjemaet til Skatteetaten.

Fremdeles forvirret? Skatteetaten stilte til nettmøte onsdag klokken 12.00. Les svarene her.

Ubegrenset endring

Har du levert skjemaet med feil opplysninger, enten grunnet garderoben eller noe annet, kan du endre opplysningene helt frem til fristen på fredag.

- Du kan sende inn nytt skjema, eller fylle ut elektronisk på nytt så mange ganger du vil, akkurat som med selvangivelsen. Vi bruker den siste informasjonen vi har fått, understreker Halvorsen.

Er det andre kriker og kroker du er usikker på om skal med i oppmålingen, kan du finne mer informasjon hos Norges Takseringsforbunds oversikt over definisjoner og begreper.

- Vi følger takseringsbransjens retningslinjer. Garderobe ble dessverre ført opp i listen over P-ROM og ikke S-ROM ved en feil, forklarer Halvorsen.

- Lett å ta feil

Roar Lyby, underdirektør i Skatt Øst

Roar Lyby, underdirektør i Skatt Øst.

Foto: Skatteetaten

I taksbransjens retningslinjer ved arealmåling 2009 står det å lese at omkledningsrom er å regne som P-rom, og at garderobe er å regne som S-rom – men det defineres ikke hva forskjellen på garderobe og omkledningsrom er.

-I hovedsak er det bruken av rommene ved befaringen som avgjør om rommet defineres som P-ROM eller S-ROM, men i mange tilfeller må takstmannen la sitt skjønn overstyre hovedregelen, forklarer Roar Lyby, underdirektør i Skatt Øst.

- Vi har derfor i vår veiledning overfor skatteyterne lagt oss på en linje hvor vi prøver å få fram at det er den enkelte boligeiers bruk av boden/kottet/garderoben/walk in closet´et som er avgjørende om det skal tas med som P-rom eller ikke, legger han til.

Les alt om ny likningsverdi på bolig her.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)