Hopp til innhold

Legger ut tannlegerefs på nettet

Legelisten.no vil la deg vite hvilke tannleger som har blitt felt av Statens helsetilsyn. Tannlegeforeningen frykter at siden vil bli en digital gapestokk.

Reparerer tennene i utlandet

Nå kan du sjekke om tannlegen din har fått påpakning fra Statens helsetilsyn.

Morten Rolstad

Kommunikasjonssjef Morten H. Rolstad i Den norske tannlegeforening mener at en reaksjon fra helsetilsynet ikke nødvendigvis betyr at personen som får en slik er en dårlig tannlege.

Foto: Tannlegeforeningen
Lars Haakon Søraas, Legelisten.no

Lars Haakon Søraas i Legelisten.no stoler på at brukerne klarer å vurdere om informasjonen er relevant eller ikke.

Foto: Privat
Anne Haabeth Rygg

Fagdirektør for offentlige tjenester i Forbrukerrådet, Anne Haabeth Rygg, mener mer informasjon gagner forbrukerne.

Foto: Kjell Håkon K. Larsen / Forbrukerrådet

– Tannleger kan bli hengt ut med ensidig informasjon som det ikke blir mulig for dem å imøtegå, mener kommunikasjonssjef Morten H. Rolstad i Den norske tannlegeforening.

legelisten.no, som ble etablert i 2012, har privatpersoner hatt muligheten til å dele sine erfaringer og vurderinger av leger og tannleger.

Nå vil legelisten.no gjøre det mulig å sjekke hvilke tannleger Statens helsetilsyn har gitt advarsler eller tidligere fratatt autorisasjonen til.

LES:

– Uten særlig verdi

Tannlegeforeningen frykter at tjenesten med dette kan virke som en digital gapestokk. Rolstad sier at en reaksjon fra helsetilsynet ikke nødvendigvis betyr at personen som får en slik er en dårlig tannlege.

– Det er selvfølgelig noe som skal tas på alvor. Men ofte gjelder det ting som er relativt enkelt å rette opp. Når det er gjort har tannlegen «sonet sin straff». Derfor er det uheldig om dette blir liggende ute i flere år etterpå, sier Rolstad.

Fra tidligere kjenner Rolstad til muligheten for at pasienter kan kommentere sine tannleger. Han sier de fleste kommentarene som skrives er positive, men sier det er problematisk at brukerne kan velge å være anonyme. Det mener han bidrar til at denne typen informasjon lett kan manipuleres.

– De fleste kommentarene som skrives på legelisten er bare enkeltpersoners synspunkter og ganske verdiløse som forbrukerinformasjon, sier Rolstad.

– Jeg tror heller ikke det har noe særlig verdi for publikum å få tilgang til hvem som har fått en reaksjon fra helsetilsynet. Man kjenner ikke bakgrunnen eller hva som har blitt gjort med det. Det blir løsrevet informasjon som er vanskelig å forholde seg til for enkeltpersoner.

– Relevant informasjon

Lars Haakon Søraas er en av fire privatpersoner som står bak legelisten.no. Tidligere har de mottatt kritikk fra legeforeningen, mens Forbrukerrådet har gått ut og støttet tiltaket.

Informasjonen om hvilke tannleger som har mottatt reaksjoner fra Statens helsetilsyn omfatter tannleger som har fått advarsler, mistet autorisasjonen eller fått begrensninger i sin autorisasjon. Dataene strekker seg tilbake til 2003.

– Vi mener dette er relevant informasjon for folk som ønsker å finne seg ny tannlege, sier Søraas.

– Tannlegeforeningen mener dette er løsrevet informasjon med lav verdi for brukerne. Hvordan svarer du på det?

– Dette er selvfølgelig bare én informasjonskilde, og ikke noe mer løsrevet enn andre typer informasjon, sier Søraas.

LES OGSÅ:

Stoler på brukerne

Han legger til at leserne også har tilgang til andre personers vurderinger av tannlegene, og i tillegg kan rådføre seg med andre som kan ha erfaringer med samme tannlege.

– Hver for seg er ikke noen av disse kildene perfekte, men legger man dem sammen så kan man få et rikere inntrykk, sier Søraas.

– Det finnes helt sikkert mange dyktige tannleger som har fått reaksjoner fra helsetilsynet. Vi stoler på at brukerne våre selv klarer å vurdere dette opp mot annen tilgjengelig informasjon for å se om det kan være relevant.

Hver kommentar som legges inn av brukerne på legelisten.no vurderes ifølge Søraas grundig før den godkjennes.

De ønsker også å gjøre det mulig for tannlegene å imøtegå kritikk.

– Enn så lenge er det ikke mulig for tannlegene å kommentere selv. Det er noe som vi ønsker å få til. Legene kan også ta kontakt med oss hvis de mener noe ikke stemmer, og vi tar alle slike henvendelser på alvor, sier han.

– Svært positivt

Fagdirektør for offentlige tjenester i Forbrukerrådet, Anne Haabeth Rygg, er svært positivt innstilt til at denne typen informasjon blir tilgjengelig.

– Det er bra at forbrukerne får en mer kvalitativ informasjon som de kan benytte seg av når de skal velge seg tannlege. Det er ikke så mye annen informasjon som er tilgjengelig, sier hun.

Hun er ikke overrasket over at tannlegeforeningen er kritisk, og peker på at legeforeningen også reagerte da legelisten.no vurderte å publisere en oversikt over leger som har mottatt advarsler fra Helsetilsynet.

– For mange forbrukere er dette nyttig informasjon, sier Rygg.

– Og så er det jo ikke sånn at man får påpekninger fra helsetilsynet helt uten grunn. Og det er interessant for pasientene å vite.

LES OGSÅ: Forbrukerrådet støtter Legelisten

Leder i Oslo legeforening Svein Aarseth tror nettsiden hvor brukerne kan vurdere fastleger blir for subjektiv.

Leder i Oslo legeforening Svein Aarseth tror nettsiden hvor brukerne kan vurdere fastleger blir for subjektiv.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)