– Useriøs drittslenging

Leger føler seg uthengt og trakassert på nettstedet legelisten.no.

Nettsiden legelisten.no

Nettsiden der pasienter kan sette karakterer på fastlegen sin, har i løpet av få måneder blitt svært populær.

På nettstedet legelisten.no kan alle som vil, gi karakterer og beskrivelser av alle fastlegene i Norge, og du kan ytre deg anonymt. Det får enkelte leger i Sápmi til å reagere, skriver avisa Ságat.

– Jeg synes at denne lista er helt forferdelig, og den er krenkende mot min person, sier kommunelege Amund Peder Teigmo i Karasjok til avisa.

– Rett og slett fælt

Amund Peder Teigmo

Kommunelege Amund Peder Teigmo i Karasjok reagerer på nettstedet legelisten.no.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Han sier at nettstedet er en arena der man kan henge ut og trakassere leger. Han synes det er voldsomt krenkende å lese karakteristikker om han selv.

– På det verste er det svært grove påstander mot meg. Dette forårsaker våkenetter. Menneskelig sett er det helt forferdelig å bli hengt ut på denne måten.

– Selv om jeg er lege, er jeg også menneske, og det er mine menneskelige egenskaper som henges ut. Jeg synes rett og slett at dette er fælt, sier lege Amund Peder Teigmo.

Teigmo sier at blant karakteristikkene om ham på nettstedet kan man lese at han er «usympatisk», «mangler empati» og at han er «lat».

I et annet innlegg påstås det at kommunelegen nærmest skyfler unna pasienter i et voldsomt tempo for å tjene mest mulig penger.

– Dette utsagnet er lett å tilbakevise da jeg har fastlønn i mitt daglige virke. Andre påstander er det derimot vanskeligere å slå tilbake mot, sier Teigmo.

Omtale av leger på nettsted

Leger omtales med både ris og ros på nettstedet legelisten.no.

Foto: Skjermdump fra legelisten.no

«Doktor Pille»

Kommunelege Klemet Somby i Porsanger er en annen samisk lege som føler seg uthengt på nettstedet. Somby har en klar overvekt av positive anmeldelser på legelisten.no, men reagerte på et spesielt innlegg der han ble omtalt som «Doktor Pille».

Innlegget karakteriserte han som en lege som var mer opptatt av å skrive ut piller til pasientene, for så å sende dem ut igjen. Han ba derfor nettsidens administrator fjerne overskriften.

– Men de fjernet hele innlegget. De anså det som useriøst. Det bekymrer meg at folk kan gå på nett og skrive hva som helst om meg, uten at jeg kan forsvare meg, forklarer han.

Klemet Somby sier til avisa Ságat at han tåler seriøs og konstruktiv kritikk, men at han ikke vil tåle useriøs drittslenging.

Har fjernet innlegg

– Vi har nulltoleranse for falske innlegg og usanne påstander.

Det sier Lars Haakon Søraas, som en av de fire privatpersonene som står bak nettstedet legelisten.no.

Søraas sier til NRK at etter henvendelse fra henholdsvis Teigmo og Somby, har de valgt å fjerne et par innlegg på nettstedet om de to legene.

– Det gjorde vi fordi de enten inneholdt påstander som legene mente ikke var korrekte eller fordi de inneholdt et språk som var i grenseland for det vi finner akseptabelt, sier Lars Haakon Søraas.

– Innenfor loven

– Slik vi ser det er innholdet og karakteristikkene på Legelisten.no klart innefor ytringsfriheten og personvernlovgivningen, sier datatilsynets informasjonsdirektør Ove Skåra.

Nettstedet har en moderator som fjerner useriøse innlegg, og man planlegger også at brukerne må registrere seg for å skrive inn omtaler i fremtiden.

Ove Skåra, ny informasjonssjef i Datatilsynet.

Informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet mener at nettstedet ikke bryter loven.

Foto: Berit Roald / Scanpix

– Leger må tåle å bli evaluert og vurdert. Slik denne siden fremstår, med en moderator som tar bort grums, personlige karakteristikker som går på utseende og familie og andre uvedkommende ting, har ikke Datatilsynet noe problem med dette, sier Skåra.

Det finnes også lignende sider for både lærere og elever, og for noen år siden var det en side om barnevernsansatte.

Her var det adskillig mer hardkokte skildringer av ansatte i barnevernet.

– Da slo man fast at dette kanskje var meget ubehagelig, men fullt ut lovlige ytringer, fastslår Skåra.

Kritikk mot leger på nettsted

Eksempel på karakteristikker og beskrivelser av landets fastleger på nettstedet legelisten.no.

Foto: Skjermdump fra legelisten.no

Korte nyheter

 • Balto herjet: Tok fire av fem gull

  Sandra Maria Balto, som representerer Karasjok svømmeklubb, har denne helgen tatt fire av fem gull i årsklassemesterskapet for jenter 14 i svømming. Dermed vinner hun også soleklart sammenlagt i mesterskapet i Sandnes.

  De fire gullene kom på 400 meter fri fredag, 200 meter bryst lørdag samt seier i øvelsene 100 meter butterfly og 200 meter medley søndag.

  Sandra Maria Balto tok gull i årsklassemesterskapet for 14-åringer
  Foto: Karasjok Svømmeklubb
 • Hætta Isaksen almmuha girjji

  Les på norsk.

  Sámi artista Ella Marie Hætta Isaksen, guhte lea oassin ISÁK-joavkkus ja lea oasselástan ja vuoitán Stjernekamp-ráiddu 2018:s, álmmuha su vuosttaš girjji mas lea namma «Derfor må du vite at jeg er same».

  – Mun lean nu mielahis rámis ja dá lea juoidá mainna mun lean guhká juo bargan, čállá Isaksen Instagram:as.

  Son háliida ahte girjji galgá leat veahkkin sidjiide geat eai máhte nu ollu sámi kultuvrra ja historjjá birra, seammás go son maid háliida ahte earát galget dovdat gullevašvuođa dása. Girji lea oastinláhkái golggotmánu 8. beaivve rájes.

  Bokomslaget på boken til Ella Marie Hætta Isaksen
  Foto: Cappelen Damm
 • Hætta Isaksen med forfatterdebut

  Loga sámegillii.

  Ella Marie Hætta Isaksen, kjent fra bandet ISÁK og Stjernekamp, debuterer som forfatter med boken «Derfor må du vite at jeg er same».

  – Dette er noe jeg er sinnssykt stolt av, og noe jeg har jobbed med veldig lenge, skriver Isaksen på Instagram.

  Hun håper at boken skal hjelpe de som ikke kan nok om samisk kultur og historie, samtidig som den også skal være en bok som andre kan kjenne seg igjen i. Boken er i salg fra 8. oktober.

  Bokomslaget på boken til Ella Marie Hætta Isaksen
  Foto: Cappelen Damm