NRK Meny
Normal

Forbrukerrådet støtter Legelisten

Både murere og fastleger er selvstendig næringsdrivende, og bør vurderes fritt på nettet, mener Forbrukerrådet.

Terje Kili

Over 4000 fastleger står oppført på Legelisten.no. Nå går Terje Kili i Forbrukerrådet ut og støtter rangeringen av leger.

Foto: Montasje: CF-Wesenberg / kolonihaven.no

De aller fleste er fornøyde med fastlegen, men noen ganger kan også legen gjøre feil. I løpet av de siste årene har flere hundre fastleger fått advarsler fra Helsetilsynet, men det er vanskelig for oss vanlige pasient å melde fra om feil.

Derfor går Forbrukerrådet nå ut og støtter nettstedet Legelisten, hvor hvem som helst kan legge inn vurderinger av ulike fastleger.

Les også: Over halvparten av norske fastleger har blitt «anmeldt» på nett

– Åpenhet er til pasientens beste

Terje Kili i Forbrukerrådet

Terje Kili i Forbrukerrådet ønsker å gjøre informasjon om fastleger lettere tilgjengelig.

Foto: CF Wesenberg/kolonihaven.no

Over 4000 leger står oppført på Legelisten.no, og 20.000 kommentarer er kommet inn på både gode og dårlige leger. De fleste av anmeldelsene er positive, men det kommer også fram anklager om dårlig behandling og leger som ikke bryr seg.

Nå foreslår Forbrukerrådet et system som gjør det lettere for folk flest å klage på dårlige fastleger.

– Relasjonen mellom en pasient og en lege er et skjevt maktforhold, og en pasient er prisgitt legen og dens avgjørelser. Derfor tror jeg veldig få pasienter er villige til å ta diskusjonen direkte med legen hvis en lege oppfører seg dårlig, sier Terje Kili, fagdirektør offentlige tjenester i Forbrukerrådet.

I en bloggpost på Forbrukerrådets nettside tar Kili til orde for økt åpenhet rundt fastlegeordningen, noe som bør komme pasientene til gode.

– Vi mener åpenhet er til pasientens beste, skriver han i bloggen, og utdyper til NRK.no:

– Både murere og fastleger er selvstendig næringsdrivende, og man bør kunne vurdere begge gruppene fritt på nett.

Ønsker ikke innlogging

NRK.no har tidligere omtalt Legelisten.no flere ganger, blant annet i forbindelse med at de vurderte å publisere en oversikt over leger som har mottatt advarsler fra Helsetilsynet.

Legeforeningen er sterke motstandere av forslaget, men Kili tror at mange pasienter vil være interessert i å vite om legene deres har fått advarsler.

– For noen pasienter vil det være greit med en slik advarsel, for andre ikke. Uansett bør vi få vite dette før vi velger lege, skriver han på bloggen.

I diskusjoner på nettet har det blitt tatt til orde for at man trenger ulike identifiseringsmekanismer på nettsteder som Legelisten.no, slik at man i større grad kan sile ut useriøse kommentarer.

Ifølge Kili vil slike mekanismer føre til at færre legger igjen kommentarer, og dermed sitter man igjen med mindre informasjon.

– Det er ikke alle som bruker MinID, men alle bør ha mulighet til å bedømme fastlegen. Derfor er det viktig at terskelen for å melde fra er lav, sier Kili.

Fjerner upassende innhold

Lars Haakon Søraas, Legelisten.no

Lars Haakon Søraas er en av fire privatpersoner som står bak Legelisten.no.

Foto: Privat

En av de sterkeste innvendingene mot Legelisten er at hvem som helst kan legge inn anonyme vurderinger. Dette har ført til enkelte personangrep mot ulike leger, hvor betegnelser som «usympatiske», «late» og «Doktor Pille» er blitt brukt.

Ifølge Lars Haakon Søraas, en av fire privatpersoner bak nettstedet, er slike kommentarer allikevel et minimalt problem.

– Vi har fått inn 20.000 vurderinger, og har fjernet rundt 40 av disse på bakgrunn av henvendelser fra leger som har påpekt upassende innhold eller faktiske feil.

Søraas understreker at de leser og vurderer alle kommentarer før publisering, i tillegg til å benytte tekniske hjelpemidler for å fjerne eventuelle ondsinnede kampanjer mot leger.

– Vi er avhengige av at de som leser våre sider stoler på oss, sier han til NRK.no.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.