Hopp til innhold

Blir du svindlet her, dekker ikke banken tapet

Bankene kan nekte deg erstatning, dersom du er uforsiktig med kortet ditt på byen.

Legg ikke bankkort i baren

Legger du kortet ditt i baren, risikerer du at det blir misbrukt. Og da hjelper det ikke å komme gråtende til banken.

Foto: Kim Jansson/Colourbox (montasje/illustrasjonsfoto)

Blir du kortsvindlet kan du i de aller fleste tilfeller trøste deg med at det er banken som dekker det økonomiske tapet for deg.

Unntaket er om banken kan vise til at du har vært uforsiktig med kortet ditt.

Ett eksempel på dette er når du er på byen. Legger du igjen kortet ditt i baren, og blir lurt som følge av dette, kan du antageligvis glemme å få penger igjen av banken.

Bruker kamera som bevis

Aud-Helen Rasmussen

Aud-Helen Rasmussen, informasjonssjef i DNB

Foto: Stig B. Fiksdal / DNB

– Legger en igjen kortet ditt i en bar og blir svindlet, er det nok en del som har erfart at de ikke får dekket tapet. Det er uforsiktig bruk av kortet, sier informasjonssjef Aud-Helén Rasmussen i DNB.

Rasmussen kan fortelle at flere barer og serveringssteder har overvåkningskameraer som fanger opp at kunden har frivillig gitt fra seg kortet i baren.

I flere tilfeller har disse overvåkningsbildene blitt sent til banken, som kan fastslå at kunden har vært uforsiktig.

– Mange barer har videoovervåkning og da er det lett for brukerstedet å dokumentere at kunden frivillig har gitt fra seg kortet. På den måten kan de også dokumentere at det som er trukket på kortet er med eierens godkjennelse, selv om eieren noen ganger har glemt hva han bestilte.

Rasmussen sier at selv om de fleste har blitt flinke til å ta forholdsregler for å unngå å bli svindlet, er det noen som fortsatt ikke tenker over konsekvensene av uforsiktig bruk av bankkort.

– Du legger ikke fra deg lommeboken full av penger i baren, og da skal du heller ikke legge fra deg kortet ditt. Det er heldigvis sjeldnere nå enn før at folk legger igjen kortene i baren, men dessverre hender det at det skjer, sier Rasmussen til NRK.no.

– Et forklaringsproblem

Ei heller Norges nest største bankkjede, Nordea, kommer til å hjelpe deg, dersom du frivillig har lagt fra deg kortet i baren i Norge eller utlandet.

Rune Kibsgaard Sjøhelle

Rune Kibsgaard Sjøhelle, kommunikasjonsdirektør i Nordea.

Foto: Nordea

– Du vil få et problem med å bevise at kortet er blitt misbrukt, sier kommunikasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle i Nordea, og legger til:

– Hvis du mener du er trukket for fem halvlitere mer enn du drakk, og vi vet at du har vært beruset, har du et forklaringsproblem.

Hans oppfordring til tørste nordmenn på byen er følgende:

– Vi vil sterkt anbefale å ikke legge kortet i baren. Og det er liten grunn til å gi fra seg kortet, det er så mange restauranter og barer som nå har mobile betalingsterminaler, sier Sjøhelle til NRK.no.

Forbrukerrådet: – Skal ha kontroll på kortet ditt

Forbrukerrådet har vært gjennom flere saker der nordmenn har måttet kjempe for å få svindel-tapet dekket av banken.

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

Foto: Forbrukerrådet

– Uansett om banken erstatter tapet eller ikke, blir det veldig mye styr for den som blir utsatt. Ingen har lyst til å bli utsatt for svindel, sier fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen.

Han råder alle til å holde godt på kortene sine, og passe på å ikke la uvedkommende lese av informasjonen som er trykket på kortene.

– Du skal ha kontroll på kortet ditt . Det som kan skje om du leverer kortet i en bar, er at de skriver ned all informasjonen inkludert cvc-koden bak på kortet, sier Jensen til NRK.no.

Han tror forøvrig det er stadig færre som faktisk velger å legge igjen bankkortet i tilfeldige barer.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)