Hopp til innhold

Bankkunder kan få svindelregning

Norges største banker kan i fremtiden komme til å sende regningen til kundene, dersom de ikke sikrer seg godt nok mot svindel.

DNB og Nordea kan komme til å sende svindelregning til uforsiktige kunder

Norges største banker, DNB og Nordea, utelukker ikke at kunder som ikke sikrer seg godt nok mot svindel i fremtiden, må dekke deler av tapet selv.

Foto: Faksimile: DNB.no, Nordea.no

I 2011 ble nettbankene til mange norske banker utsatt for en rekke massive svindelangrep. Angrepene var flere og mer alvorlige enn tidligere år. Det kom frem i Finanstilsynets Risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) som ble lagt frem i dag.

Ved å sende ut falske e-poster til kundene (phishing) klarte svindlerne å tilegne seg informasjon de senere kunne bruke til å få såkalte trojanere (dataprogram) inn på pc-ene til enkelte bankkunder.

Hittil har det vært bankene selv som har punget ut dersom kundenes konti har blitt tappet som følge av slike trojaner- og phishingangrep.

Nå varsler landets største banker, at i fremtiden kan det hende de vil dele regningen med kundene.

– Frem til nå er det bankene som har dekket tapene, men det er ikke utenkelig at vi i fremtiden vil se på om kundene selv måta en del av regningen, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB.

Må sikre datamaskinen

Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DnB

Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DNB

Foto: DnB

Får kunden tappet kontoen sin fordi han eller hun ikke har oppdatert antivirusprogramvare på datamaskinen sin, kan det hende vedkommende må betale en egenandel av svindelsummen.

– Det er ikke utenkelig at det kommer, sier Midteide.

Han trekker en parrallel til uaktsom kortbruk:

– Dersom du blir utsatt for kortsvindel, dekker bankene i utgangspunktet tapet. Men om du har vært uforsiktig og for eksempel skrevet ned pin-koden din på plastkortet, må du betale en egenandel, forklarer Midteide.

Ringer kunder

DNB sier de bruker mye ressurser for å sikre selskapet og deres kudner best mulig mot svindelangrep.

Enkelte ganger kontakter banken kundene sine og ber dem ta ansvar for å sikre datamaskinene sine.

– Innimellom tar vi kontakt med kunder som har infiserte pc-er, og ber dem rydde opp og beskytte maskinene sine bedre, sier Midteide.

Han håper kudnene forstår alvoret i situasjonen.

– Det å ikke bekytte pc-en sin med antivirusprogramvare, er like ille som å ikke låse døren til huset sitt, sier Midteide.

Nordea utelukker ikke egenandel

DNBs hovedkonkurrent, Nordea, tar foreløpig heller ikke betalt dersom kundene ikke har sikret seg godt nok mot for eksempel datatrojanere.

Banken vil heller ikke utelukke at det kan hende kunder i fremtiden må betale dersom de blir utsatt for svindel.

Jørgen Lønnquist Nordea

Jørgen Lønnquist, kommuikasjonsrådgiver i Nordea

Foto: Nordea Bank

– Vi har ikke tatt noen endelig avgjørelse på det, men kan ikke utelukke at det vil bli innført en gang i fremtiden, sier kommunikasjonsrådgiver Jørgen Lønnquist i Nordea.

Han sier at selv om svindeltapet fra norske nettbanker per i dag ikke dreier seg om store summer, er det en utfordring at mange kunder ikke har sikret datamaskinene sine godt nok.

– Datamaskiner uten et oppdatert antivirusprogram utgjør en sikkerhetsrisiko. Vi har regelmessige holdningskampanjer som skal gjøre kundene mer bevisste på nettsikkerhet, men kundene våre må selv bidra ved å selv ta nødvendige forholdsregler, sier Lønnquist.

Han oppfordrer alle til å holde samtlige programmer på datamaskinen oppdatert til enhver tid.

Norge spesielt utsatt

Sekssjonsjef Frank Robert Berg i Finanstilsynet skryter av norske banker, som han mener er svært raske og flinke til å følge opp trusler og svindelangrep.

Frank Robert Berg Finanstilsynet

Frank Robert Berg, seksjonssjef i Finanstilsynet

Foto: Kim Jansson / NRK

Berg sider dette arbeidet er helt nødvedig, fordi norske banker og bankkunder er spesielt utsatt for denne typen kriminalitet.

– Det er ingen andre steder i verden der så mange har og bruker nettbank. Det er heller ingen andre steder i verden som har så mange kort og korttransaksjoner per innbygger, Det kan være en grunn til at vi er spesielt utsatt, sier Berg til NRK.no.

Han sier også at svindlerne lar seg lokke av nordmenns gode økonomi.

– En annen viktig årsak er at befolkningen i Norge har mye penger på konto, forklarer Berg.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)