Hopp til innhold

Laminat eller parkett?

Laminat er rimeligere og mer slitesterkt enn parkett. Men parketten eldes med verdighet, noe mange setter pris på. Her er ekspertenes tips når du skal velge gulv.

Testing av gulv på Sintef Byggforsk.

Seniorrådgiver Dag Henning Sæther og FBI-programleder Christian Strand tester gulv på SINTEF Byggforsk.

Foto: Petter Nilsen / NRK

Det er store forskjeller på laminat og parkett. Og laminat går av med seieren hvis du satser på mange fester med høye hæler eller har barn som liker å slå seg løs på gulvet.

Grundig testing

SINTEF Byggforsk tester både parkett og laminat. I laboratoriet går de grundig til verks.

Det finnes en mengde testmetoder som viser alt fra slitasjemotstand, lydisolasjon, motstand mot brann og sklisikkerhet, for å nevne noen.

– Det finnes utallige varianter av både parkett og laminat. Men vi kan likevel peke på noen tydelige forskjeller på disse to gulvtypene, sier seniorrådgiver på SINTEF Byggforsk, Dag Henning Sæther.

Den største forskjellen er at parkett er treverk, mens laminat er fiberplater dekket med et laminatlag – i plast – med et mønster som skal etterligne treverk.

Laminat tåler mest

Test av gulv på Sintef Byggforsk

Det finnes mange metoder for å teste parkett og laminat.

Foto: Petter Nilsen / NRK

Testene som viser tydeligst forskjell, er de som måler ripefasthet og overflatehardhet.

Førstnevnte blir målt med en spiss nål som trekkes over overflaten. Mens overflatehardhet blir målt med en kule som presses ned i overflaten, omtrent som en hæl på en damesko.

– Laminat har en hardere overflate som tåler mer, både når det gjelder riper og inntrykk som for eksempel fra høye hæler. Parketten er mykere og derfor også mer mottakelig for påvirkning.

Men en fordel med parkett er at den kan slipes og lakkeres eller oljes på nytt. Det kan man ikke med laminat.

– Mange vil også sette pris på parkettens naturlige variasjoner i farger og mønster, sier Sæther til NRK.

Store variasjoner på parkett

Men Sæther påpeker at det er store forskjeller på egenskapene innenfor parkett, fra de mykeste til de hardeste tresortene.

Mange tror at det er stor forskjell på både lyd og følelse av varme. Men dette sier Sæther ikke stemmer helt.

– Når det gjelder lydisolasjon kommer parkett og laminat likt ut. Det er ingen vesensforskjell på overføring av trinnlyd i samme rom, heller ikke til etasjen under, med de målemetodene som brukes, forteller han.

Følelse av varme er vanskelig å måle. Med et varmekamera sees en liten forskjell på de to, i favør parketten.

– Hvis du ligger rett på parketten kan den nok føles litt varmere fordi treverket isolerer bedre enn laminat, sier seniorrådgiver Dag Henning Sæther.

– Parketten eldes med verdighet

Beba S. Vaxevanidou Holøyen

Parkett er en klar favoritt hos interiørarkitekt Beba S. Vaxevanidou Holøyen.

Foto: Lillian Andersen

Sæther tror at for mange er det utseende som er det avgjørende når valget av gulv skal tas. Det er interiørarkitekt Beba S. Vaxevanidou Holøyen enig i.

– Både laminat og parkett har sine designmessige fordeler og ulemper. Laminat passer for dem som vektlegger funksjon og pris, og parkett passer de som setter mest pris på både opplevelse og funksjon, sier hun.

Interiørarkitekten har sin klare favoritt:

– Parkett er udiskutabelt lunere, penere, tidløst og ekte. Blir et laminatgulv først skadet – er den utålelig stygg. Parkett derimot eldes med verdighet.

LES OGSÅ: – Ta ned gammeldagse gardiner!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)