Hopp til innhold

Sterk kaffe best for magen

For magen er det den sterkeste kaffen som er mildest. Den inneholder nemlig et stoff som reduserer magens syreproduksjon.

Espresso

Kruttsterk kaffe er ikke så ille for magen som man skulle tro, ifølge ny forskning.

Foto: Illustrasjonsfoto: ScanStock

"Kaffemage" er ikke noe ukjent fenomen for den som er glad i det mørke.

Men i motsetning til hva man kanskje skulle tro, er det ikke nødvendigvis bedre å drikke noe tynt skvip enn å ta seg en skikkelig sterk en, skriver Videnskab.dk .

Det viser seg nemlig at det også er et stoff i kaffe som er bra for magen. Og jo lengre tid kaffebønnene har vært ristet, dess mer av dette stoffet inneholder den.

Mye som irriterer

Forskere fra Tyskland og Østerrike har utsatt menneskelige mageceller for ulike typer kaffe: mørkristet, mild, koffeinfri og såkalt "magevennlig kaffe".

De undersøkte hvordan cellene reagerte på de ulike kaffetypene, og hvilke stoffer i kaffen som endret cellenes syreproduksjon.

Studien viste at koffeinet i kaffe stimulerer dannelsen av magesyre. Det samme gjør flere andre stoffer i kaffe, og det er kombinasjonen av disse som irriterer magen.

Ett stoff virker motsatt

Men til forskernes overraskelse, fant de også et stoff som virket motsatt. Stoffet N-methylpyridinium (NMP) viste seg å ha en blokkerende virkning på syreproduksjonen.

- Dette er en oppdagelse som vil hjelpe mange mennesker som ikke tåler kaffe så godt, heter det i en pressemelding fra Universitetet i Wien.

Nå vil de samme forskerne eksperimentere med forskjellige slags kaffebønner og brenningsmetoder, for å finne ut av hvordan man kan maksimere innholdet av NMP.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)