"Kaffemage" er ikke noe ukjent fenomen for den som er glad i det mørke.
Men i motsetning til hva man kanskje skulle tro, er det ikke nødvendigvis bedre å drikke noe tynt skvip enn å ta seg en skikkelig sterk en, skriver
.Det viser seg nemlig at det også er et stoff i kaffe som er bra for magen. Og jo lengre tid kaffebønnene har vært ristet, dess mer av dette stoffet inneholder den.
Mye som irriterer
Forskere fra Tyskland og Østerrike har utsatt menneskelige mageceller for ulike typer kaffe: mørkristet, mild, koffeinfri og såkalt "magevennlig kaffe".
De undersøkte hvordan cellene reagerte på de ulike kaffetypene, og hvilke stoffer i kaffen som endret cellenes syreproduksjon.
Studien viste at koffeinet i kaffe stimulerer dannelsen av magesyre. Det samme gjør flere andre stoffer i kaffe, og det er kombinasjonen av disse som irriterer magen.
Ett stoff virker motsatt
Men til forskernes overraskelse, fant de også et stoff som virket motsatt. Stoffet N-methylpyridinium (NMP) viste seg å ha en blokkerende virkning på syreproduksjonen.
- Dette er en oppdagelse som vil hjelpe mange mennesker som ikke tåler kaffe så godt, heter det i en pressemelding fra Universitetet i Wien.
Nå vil de samme forskerne eksperimentere med forskjellige slags kaffebønner og brenningsmetoder, for å finne ut av hvordan man kan maksimere innholdet av NMP.