Osteskalker er noe mange kaster,
Brødskalker kastes det også mye av,
Mange har fått med seg at
men har du smakt på rødbetbladene?Sunnere enn beten
Rødbeter er både sundt og godt, med bladene er sunnere.
De inneholder mindre fett og sukker, og mer kalium og fiber.
– Rødbetbladene er absolutt spiselige og det smaker grisegodt, forteller Christer Rødset. Han er kokk og kjøkkensjef på Vaaghals.
Bruk rødbetbladene på samme måte som mangol (bladbete), spinat, grønnkål eller sortkål.
– Bruk fantasien når det kommer til grønnsaker med blader eller stilk. Det er ikke noe galt i å spise hele greia, oppfordrer han.
Du kan gjerne ha dem rå i salat, men matskribenten Vidar Bergum synes de blir enda mer delikat etter et par minutter i panna.
– Skyll bladene og kutt dem opp før du freser dem med litt olivenolje og hvitløk et par minutter. Tilsett litt sitron og en klatt med yoghurt så er det kjempegodt bare sånn, forteller matskribenten.
Du kan også tilsette bønner, kikerter, eller steke bladene sammen med egg og lage Bergums shakshuka.
– Rødbetbladene er litt mer jordaktig i smak, så ikke ha for mye annet i tillegg. Litt spisskummen er godt, den har litt samme jordaktig tema som bygger fint under. Så må du tenke på fargen. Ikke alle liker å spise svak lilla mat, sier Vidar Bergum.
Her er 15 oppskrifter med rødbetblader.
Om du ikke har rødbetblader i nærbutikken har du kanskje gulrotbunter.
– Det er kjempefint å spise rødbetblader, det er veldig godt. Men ikke glem at du også kan spise gulrotgresset. Det er lettere å få tak i utenfor de store byene, opplyser Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Frukt.no.
Får du tak i en fersk gulrotbunt kan du bruke gresset i supper og salater.
– Alt av buntvarer kan du spise gresset på. Sellerirot, persille, pastinakk og fenikkel for å nevne noen, legger hun til.
LES OGSÅ:
Ta tempen (i kjøleskapet)
Betebladene er ferskvare og visner ganske kjapt når de skjæres av betene.
Oppbevar hele rødbetbunten i kjøleskapet til du skal lage mat.
– Både det å bruke alt, men ikke minst bruke opp og tenke alternativt når det ikke er ferskt. Spiser du rødbetbladene utnytter du hele planten, forteller Anne Marie Schrøder fra Matvett.
Onsdag 29. september er verdens matsvinndag, og Matvett jobber for at vi skal kaste minst mulig mat.
– Kjøleskapet er ditt viktigste verktøy. Vi vet at riktig temperatur nærmest fordobler holdbarheten på meierivarer og de råvarene og restene vi oftest kaster, sier Schrøder.
Dessverre er det bare litt over halvparten av Nordmenn som vet hvilken temperatur de bør ha i kjøleskapet, og 80 prosent har høyere temperatur enn anbefalt makstemperatur på fire grader.
– Ikke se på datoen på «best før» varer.
Har du riktig temperatur i kjøleskapet kan du være trygg på at maten holder lenge, legger hun til.Kjøleskapstips:
- Ha kontroll på temperaturen i kjøleskapet. Bruk termometer for å sjekke at temperaturen ikke er høyere enn fire grader.
- Ikke sett varm mat i kjøleskapet. Det øker temperaturen. Sørg for rask nedkjøling. Sett gryten i vannbad før du pakker bort restene.
- Pakk inn matrester i tette bokser som du merker med hva de skal brukes til.
- Med god orden i kjøleskapet får du bedre oversikt. Riktig plassering øker holdbarheten. Lær mer med Matvetts kjøleskapskart.
- Bruk sansene dine: se, lukt, smak. Kanskje er det ikke nødvendig å kaste likevel.
- Tips til hva du kan bruke matvarene til finner du i Matvetts brukoppleksikon.
LES OGSÅ: