Buketter med blomkål og brokkoli er vanlig innhold i både wok og salat. Men hva med stilken?
LES OGSÅ:
Vi spiser blomsten
Brokkolistilken skjæres bort på mange kjøkkenbenker.
Men det holder å skjære av en tynn skive på enden og skrelle den.
– Nå går vi mot en fin periode med masse ferske varer i butikkene. Litt av stilken på blomkål og brokkoli er herlig. De første små bladene på blomkålen er veldig gode på smak, sier Britt Kåsin, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt til NRK.no.
Den norske kokken og kokebokforfatteren Odd Ivar Solvold bruker stilken på så mye som mulig.
– Næringen kommer inn gjennom stilken, så det er ikke unaturlig at det meste av smaken ligger der, sier kokken Odd Ivar Solvold til NRK.no.
Han forteller at grønnsaker som blomkål og brokkoli er blomstergrønnsaker.
– Det vi normalt spiser på disse grønnsakene er selve blomsten, og den har minst smak, opplyser han.
LES OGSÅ: Brokkoli er en supergrønnsak og en antioksidantbom
I en periode selges gulrøttene i bunter med stilken på, hvilket signaliserer årets første avling.
– Helt ferske gulrøtter spiser vi helt opp til stilken for å få med mest mulig. Senere i sesongen skjærer vi av en liten bit av enden. Jo ferskere råvarene er jo bedre smaker de, legger Kåsin til.
Kjøper du gulrøtter for å ha dem en stund må du ta av stilken for at de ikke skal miste for mye væske.
– Gulrøttene krever mer fuktighet med stilken på, forklarer kokken.
LES OGSÅ:
Forskjell på urteplantene
– Koriander og andre urter har absolutt mest smak i stilken, selv om veldig mange bare bruker bladene og kaster resten, sier Solvold.
Fra urteplanter du kjøper i butikken kan du bruke alt helt ned til jorda.
Kjøper du ferdigpakket korianderrot uten jord, for eksempel i asiatiske grønnsakbutikker, skal du bruke hele roten.
– Urteplantene i vanlig dagligvarebutikker gror altfor fort, derfor er det ikke noe vits å spise røttene. Dyrker du urtene selv kan du dra de opp med rota og bruke alt. Jo senere de gror jo kraftigere blir smaken, forklarer han.
I det siste har
og både gulrot, rødbete og brokkoli er ypperlig i slike juicer.LES OGSÅ:
Bevarer smaken
Senere i sesongen kommer det flere røtter, som polkabeter og rødbeter.
– De har en veldig sterk stilk, og vi bruker vanligvis ikke de stilkene. Men de selges med stilken på for å bevare mest mulig av smaken på grønnsakene, påpeker Kåsin.
Cherrytomater bør faktisk tilberedes med stilken, fordi den bevarer smaken.
– Stilken er som et håndtak. Ta tak i stilken og spis se små, herlige cherrytomatene rett fra grillen, anbefaler hun.
Solvold forklarer at alle former for tomater bør tilberedes med stilken på, og selv koker han alltid alt med stilken.
– Det samme gjelder andre råvarer med hard stilk, som, timian og rosmarin. Ha med stilken i hele stekeprosessen og fjern den etterpå, understreker han.
Solvold synes heller ikke du skal fjerne skinnet eller kjernen på tomatene.
– 60 prosent av smaken sitter i tomatkjernen. Kaster du kjernen kaster du smaken, opplyser Solvold.
Fersk spinat er også en typisk ingrediens vi river av stilkene på.
– Behold dem på. Det er alltid mest smak i stilken, avslutter Odd Ivar Solvold.