Hopp til innhold

Det er mest smak i stilken

Det vi normalt spiser på grønnsakene har faktisk minst smak.

Grønnsaksfat

– Næringen kommer inn gjennom stilken, så det er ikke unaturlig at det meste av smaken ligger der, forteller kokk Odd Ivar Solvold.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Britt Kåsin

Det er like mye næring i stilken som på resten av brokkolien, og den er fantastisk i wok, supper og grønnsakmoser, sier Britt Kåsin.

Foto: Alf Børjesson / Opplysningskontoret for frukt og grønt
Odd Ivar Solvold

Stilken har mye mer smak og bedre konsistens. Vi bruker begge deler, sier kokken Odd Ivar Solvold.

Foto: Aina Indreiten / NRK
Kruspersille

Bruk hele urteplanta, det er mest smak i stilken.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Grønnsaksjuice

Rødbet- og brokkolijuice har en herlig farge og smaker godt. Hele brokkolien kan juices.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Buketter med blomkål og brokkoli er vanlig innhold i både wok og salat. Men hva med stilken?

LES OGSÅ: Brokkoli er den nye livredderen

Vi spiser blomsten

Brokkolistilken skjæres bort på mange kjøkkenbenker.

Men det holder å skjære av en tynn skive på enden og skrelle den.

– Nå går vi mot en fin periode med masse ferske varer i butikkene. Litt av stilken på blomkål og brokkoli er herlig. De første små bladene på blomkålen er veldig gode på smak, sier Britt Kåsin, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt til NRK.no.

Den norske kokken og kokebokforfatteren Odd Ivar Solvold bruker stilken på så mye som mulig.

– Næringen kommer inn gjennom stilken, så det er ikke unaturlig at det meste av smaken ligger der, sier kokken Odd Ivar Solvold til NRK.no.

Han forteller at grønnsaker som blomkål og brokkoli er blomstergrønnsaker.

– Det vi normalt spiser på disse grønnsakene er selve blomsten, og den har minst smak, opplyser han.

LES OGSÅ: Brokkoli er en supergrønnsak og en antioksidantbom

I en periode selges gulrøttene i bunter med stilken på, hvilket signaliserer årets første avling.

– Helt ferske gulrøtter spiser vi helt opp til stilken for å få med mest mulig. Senere i sesongen skjærer vi av en liten bit av enden. Jo ferskere råvarene er jo bedre smaker de, legger Kåsin til.

Kjøper du gulrøtter for å ha dem en stund må du ta av stilken for at de ikke skal miste for mye væske.

– Gulrøttene krever mer fuktighet med stilken på, forklarer kokken.

LES OGSÅ: Slik unngår du å kaste frukt og grønt

Forskjell på urteplantene

– Koriander og andre urter har absolutt mest smak i stilken, selv om veldig mange bare bruker bladene og kaster resten, sier Solvold.

Fra urteplanter du kjøper i butikken kan du bruke alt helt ned til jorda.

Kjøper du ferdigpakket korianderrot uten jord, for eksempel i asiatiske grønnsakbutikker, skal du bruke hele roten.

– Urteplantene i vanlig dagligvarebutikker gror altfor fort, derfor er det ikke noe vits å spise røttene. Dyrker du urtene selv kan du dra de opp med rota og bruke alt. Jo senere de gror jo kraftigere blir smaken, forklarer han.

I det siste har svært mange begynt å juice grønnsaker, og både gulrot, rødbete og brokkoli er ypperlig i slike juicer.

LES OGSÅ: Derfor visner basilikumen

Bevarer smaken

Senere i sesongen kommer det flere røtter, som polkabeter og rødbeter.

– De har en veldig sterk stilk, og vi bruker vanligvis ikke de stilkene. Men de selges med stilken på for å bevare mest mulig av smaken på grønnsakene, påpeker Kåsin.

Cherrytomater bør faktisk tilberedes med stilken, fordi den bevarer smaken.

– Stilken er som et håndtak. Ta tak i stilken og spis se små, herlige cherrytomatene rett fra grillen, anbefaler hun.

Solvold forklarer at alle former for tomater bør tilberedes med stilken på, og selv koker han alltid alt med stilken.

– Det samme gjelder andre råvarer med hard stilk, som, timian og rosmarin. Ha med stilken i hele stekeprosessen og fjern den etterpå, understreker han.

Solvold synes heller ikke du skal fjerne skinnet eller kjernen på tomatene.

– 60 prosent av smaken sitter i tomatkjernen. Kaster du kjernen kaster du smaken, opplyser Solvold.

Fersk spinat er også en typisk ingrediens vi river av stilkene på.

– Behold dem på. Det er alltid mest smak i stilken, avslutter Odd Ivar Solvold.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)