15 ting du kan lage av tørt brød

Hver gang du kaster spiselig mat kaster du penger i søpla. Sjekk hvordan du sparer tusenlapper hvert år.

Hjerteforma brødbiter

Arme riddere eller speilegg i brødskive er fine frokoster som kan lages av tørt brød.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

5,1 millioner kroner er en god slump penger.

Brød er fremdeles noe av det vi kaster mest av, faktisk 170.000 hver dag - brød for 5,1 millioner kroner. Forutsatt at brødet koster 30 kroner.

Kanskje må du begynne å fryse ned halvparten når du først har fått brødet i hus. Et bedre alternativ er å bruke det tørre brødet til å lage noe annet.

– Det er så mye godt du kan lage, så du må ikke finne på å kaste brød, sier kokken Magnus Tvedt-Øresland.

Her er 15 forslag fra kokken som bør gjøre det vanskeligere for deg å kaste brød.

SE GJERNE: Tiril Sjåstad Christiansen får sjokk når hun ser hvor mange brød som kastes. Kokken Christer Rødseth viser hvordan tørt brød kan bli skikkelig godt.

1: I granola

Granola i en glasskrukke på benken
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Hjemmelaga granola er både godt og billig. Og det kan lages på mange måter.

Gjerne med revet tørt brød som en av ingrediensene.

Tilsett ellers det du liker best av nøtter, honning, tørka frukt eller bær og diverse kornsorter.

2: Brødpudding

Del det tørre brødet i mindre biter og legg brødet i en ildfast form.

Pisk egg og melk sammen og hell det over det tørre brødet og stek formen i ovnen.

Det finnes mange varianter av denne desserten, og du kan smaksette eggedosisen med for eksempel vanilje, sitronskall eller annet du liker.

LES OGSÅ: Ni ting du kan bruke gresskar-innmaten til

3: I ny bakst

Brød
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Et veldig enkelt forslag, er å ha det i et nytt brød.

Smuldre det tørre brødet til brødmel, og bruk det i den nye deigen.

Trolig gjorde oldemoren din det for mange år siden, og det gamle trikset funker fortsatt.

I Bodø resirkulerer bakeriet 250 kilo med overskuddsbrød hver dag.

4: Ostefondy

Denne middagsretten er fantastisk hvis du liker smelta ost. Forskjellige sorter ost og hvitvin varmes opp til en seig masse før biter med ristet loff stikkes på fondy-spydet og dyppes i smelta ost.

Men i stedet for å kjøpe en fersk loff og riste den, kan du heller bryte biter av tørt brød.

Dekket med varm og smelta ost smaker det ikke tørt, men fortreffelig.

5: Arme riddere

Hjerteformet brødbit stekt i eggeblanding på en turkis tallerken
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Rør sammen egg og det krydderet du liker. Dypp skiver av brød i eggeblandingen og stek skivene i stekepanna.

Egg stekt i hjerteformet brødskjelett på turkis tallerken
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Vil du ha det mer visuelt spennende, kan du bruke en pepperkakeform til å hulle ut et hjerte i skiva.

Lag hjerteformede arme riddere med hjertene du har hullet ut. Brødskjelettet rundt hjertet kan du steke i panna, kakke et egg oppi og lage stekt egg med en brødramme rundt.

LES OGSÅ: Grønne godbiter du kan plukke selv

6: Hamburgerbrød

Porsjonspakke med hamburgerbrød er ikke lett å finne i butikken. Men to tørre skiver i brødristeren blir til hamburgerbrød på få minutter.

Da slipper du å lure på hva du skal gjøre med resten av hamburgerbrødene.

For det er som oftest fire eller flere i pakka, men kanskje bare to eller en som skal ha burger til middag.

Både loff, focaccia og polarbrød funker på burgeren.

LES OGSÅ: Du kaster vel ikke brune bananer?

7: Toast

Toast på tallerken
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Du har kanskje en sliten osteskalk innerst i kjøleskapet? Med hvite prikker og nesten litt mugg?

Den må du ikke kaste.

Skrap vekk det hvite og skjær eventuelt bort muggbiten med god margin. Legg resten mellom to tørre skiver.

Sammen med favorittkrydderet og kanskje en sliten skinkeskive spankulerer den nye familien lykkelig på vei mot toastjernet. Eller vaffeljernet. Eller strykejernet.

Uansett hvilken varmekilde du bruker til å redde disse slitne matrestene, har du gjort en god innsats. Fortsett med det.

Har brødet mugg, derimot, må det kastes.

LES OGSÅ: 79 ting du kan lage av potetrestene

8: Ostesmørbrød

Det er egentlig bare fantasien som setter en stopper for hva som egner seg på et ostesmørbrød. Sleng på det som frister og la ovnen ta seg av resten.

LES OGSÅ: Ikke kast osteskalkene

9: Bruschetta

Bruschetta
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Til kveldsmat er dette helt perfekt, og her kan du også få brukt opp annet som er på vei til matkirkegården.

Hakk opp de grønnsakene som snart bør spises opp, bland inn litt olje og krydder.

Hell det over på en skive og stek i ovnen.

LES OGSÅ: Det er mest smak i stilken

10: Strata

Har du god tid, kan du slenge sammen en strata.

Dette er en amerikansk rett, hvor du kan bruke det du måtte ha av rester av brød, pølsebrød, spinat, ost, skinke eller annet i kjøleskapet som må spises opp.

11: Brødrasp og dessertrasp

Steker brødrasp med smør og sukker i stekepanna
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Skikkelig tørt brød i litt større mengder kan du kjøre i kjøkkenmaskinen til brødrasp.

Da har du din egen rasp som du kan ha i hjemmelaga kjøttkaker, bruke når du skal bake knekkebrød, strø over fiskegratengen eller bruke til å panere fisk.

Er det mer igjen av brødraspen kan du steke den i panna sammen med smør og sukker. Da har du et fint tilbehør til å strø over is, eller lage tilslørte bondepiker.

LES OGSÅ: Trikset som får vårløken til å vare (nesten) evig

12: Kavring

Hvorfor kjøpe tørre skalker i unødvendig emballasje i butikken når du kan lage det selv? Del et rundstykke i to eller tre og stek det tørt i ovnen.

LES OGSÅ: Det skjulte matsvinnet – Spesial

13: Krutonger

Brødkruttonger i stekepanna
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

I supper eller salater kan krutonger heve måltidet.

Og de kan du lage selv.

Skjær brødet i mindre biter, men i stedet for å mate endene med dem steker du de små tassene i panna eller ovnen. Sammen med litt krydder.

Spis krutongene samme dag, frys de ned eller hell dem over i et glass med tett lokk.

Der klarer de seg noen få dager.

LES OGSÅ: Biffen kan bli bedre når den har gått ut på dato

14: Rundstykkebading

Nystekte rundstykker har gjerne en sprø skorpe.

Bare en dag senere er de ofte tørre og kjedelige. Men stekeskorpa kan du trylle frem igjen.

Hold rundstykkene under rennende kaldt vann før du steker dem et par minutter. Og vips så er de ikke lenger tørre og kjedelige, men sprø og klare for pålegg.

15: En ny sjanse

Brød i håndkle i ovnen
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Har du glemt et helt brød i brødboksen kan du bare starte på nytt.

Pakk hele brødet inn i et fuktig håndkle og stek det i ovnen.

Ti minutter på 100 grader gir brødet mye av saftigheten tilbake.

Har du laget et spennende restemåltid? Del gjerne et bilde på Instagram med emneknaggen #nrkrestemat

Noen av bildene blir vist i siste episode av «Matsjokket».

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)