NRK Meny
Normal

Dette bør du sjekke i selvangivelsen

Skatteetaten vet aldri alt om deg - sjekk om du har krav på flere skattekroner med fradragene du må føre opp selv.

Selvangivelsen

Nå kan du sjekke på nett om du har fått baksmell eller ei.

Foto: Kim Jansson / NRK

I natt fikk 3,6 millioner skattytere tilgang på selvangivelsen på nett. Rundt 800.000 fikk baksmell, og de må i snitt betale 30.000 kroner.

2,6 millioner nordmenn ser foreløpig ut til å få penger tilbake på skatten. De som har penger til gode, får i snitt litt over 11.000 kroner tilbake.

Men, du skal ikke ta den forhåndsutfylte selvangivelsen for god fisk.

– Det er viktig å understreke at selvangivelsen du har mottatt kun gir en foreløpig oversikt. Ligger du for eksempel an til å få restskatt, har du likevel en mulighet til å gå i pluss: Det kan være fradrag du kan ha krav på som ikke er ført opp. Bruk den halvtimen det tar for de fleste av oss til å sjekke selvangivelsen, sier Mariken Holter, kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten.

Sjekk disse punktene, og se om du kan føre opp flere fradrag:

IKKE GODTA SELVANGIVELSEN: – Dyrt å stole på Skatteetaten

1. Din første selvangivelse?

Mann med blå og sort jakke og mann med sort hår på skattestand på Oslo S.

Skatteveileder Roar Lyby hjelper folk med selvangivelsen på skattestanden på Oslo S. hvert år.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

167.413 nordmenn får selvangivelsen for aller første gang.

– Tenåringen som har sin første jobb må passe på at arbeidsgiverne ikke har innberettet inntekter som er under grensen for hva du har lov til å tjene skattefritt. Inntekt under 6000 kroner for småjobber og 8000 kroner fra skattefrie veldedige og frivillige organisasjoner er ikke skattepliktig, forklarer Roar Lyby, veileder i Skatteetaten.

Står det inntekter under grensene i selvangivelsen din, kan inntekten strykes fra selvangivelsen.

– Grensen er på 1000 kroner fra andre arbeidsgivere, legger han til.

Studenten har ofte flyttet hjemmefra for å studere i en annen by, og mange skaffer seg en deltidsjobb eller sommerjobb.

– Da kan du ha rett på fradrag for merutgifter til kost og hjemreiser for de periodene du blir igjen for å arbeide, påpeker Lyby.

VIL DU HA TILBAKE MER? Fem fradrag du kan spare mye på

2. Se på forrige utgave

Mann i hvit skjørte og mørk dress foran steinvegg

For noen er det greit å få hjelp, ikke nødvendigvis av profesjonelle, men av familie eller noen som har bedre greie på tall enn deg selv, oppfordrer Rolf Lothe fra Skattebetalerforeningen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Sjekk at tallene som allerede er utfylt i selvangivelsen stemmer. Finn frem alle tredjepartsoppgaver fra andre som har innberettet informasjon om deg, for eksempel banker, arbeidsgiver og pensjonsutbetaler. Ta en titt på tallene og tenk etter om de stemmer. Sammenlign gjerne lønnsinntekten med de månedlige lønnsslippene, anbefaler Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Det kan også være greit å ta frem fjorårets selvangivelse og sammenligne den med årets versjon.

Da ser du kanskje lettere om noe er helt feil eller om opplysninger mangler, fortsetter skatteeksperten.

– For min del har jeg en viss oversikt, og ser fort om noe er galt – og sånn er det kanskje for mange. Men for andre er det greit å få hjelp, ikke nødvendigvis av profesjonelle, men av familie eller noen som har bedre greie på tall enn deg selv, oppfordrer Lothe.

GLAD I SKATTETRIKS? Skattesjansen svært få kjenner til

3. Riktig skatteklasse?

De fleste står oppført med skatteklasse 1, hvor det gis et personfradrag på 50.400. kroner.

– Har du giftet deg etter 1. november i 2014 må dere kreve å få selvangivelsene behandlet sammen. Er ektefellen uten inntekt, kan du ha rett på klasse 2, der det gis det et personfradrag på kr 74.250 kroner, forklarer Lyby.

Ektefeller kan fritt overføre kapitalinntekter og kapitalkostnader mellom seg, slik at begge kan få utnyttet fullt personfradrag i klasse 1.

DÅRLIG TID? Skattesjekk på maks 30 minutter

4. Byttet adresse?

Har du flyttet, solgt eller kjøpt ny bolig bør du sette deg grundig inn i post 2.8 og 4.3.

– Har du kjøpt bolig, kan det være lurt å sjekke at tidligere eier har sendt inn riktige boligdata til Skatteetaten. Sjekk opplysningene om boligen din og post 4.3.2 i selvangivelsen opp mot prospektet eller takstrapporten. Der vil du finne riktig areal på boligen. Korriger om nødvendig opplysningene og beregn ny likningsverdi, forklarer Lyby.

Har du kjøpt bolig og tatt opp gjeld sammen med samboer, skal dere fordele gjelden og gjeldsrentene som det står i lånepapirene. Gjelden og gjeldsrentene fordeles etter hvor mange prosent dere eier hver.

– Sjekk også at dere står som samboere i post 1.3. Hvis dere skriver en kontrakt dere imellom, som fordeler lånet annerledes, for eksempel fordi den ene har lav inntekt, kan gjelden og rentene fordeles etter denne kontrakten, opplyser skatteveileder Lyby.

Ligger boligen lenger enn 24 kilometer unna der du jobber kan du ha rett på fradrag for reiseutgifter mellom hjem og arbeid.

KAN DU LITE? Skattetriksene du bør lære deg

5. Småbarnsforeldre?

Har dere barn og utgifter til barnepass, kan du kreve fradrag for utgiftene i post 3.2.10.

– Husk at om utgiftene er lavere en maksimalbeløpet på kroner 25.000 for et barn og 15.000 kroner for hvert av de neste barna, kan du også kreve fradrag for omveien du eventuelt må kjøre for å levere barnet i barnehagen, påpeker Roar Lyby.

Du som har blitt alene med barn kan ha rett på et særfradrag for enslige forsørgere.

– For å få særfradraget, må du av NAV anses som en reell enslig forsørger - og ha mottatt utvidet barnetrygd fra NAV etter barnetrygdloven § 9 i løpet av inntektsåret.
Mangler særfradraget i selvangivelsen, må du kontakte NAV og be om dokumentasjon på vedtaket, forklarer Lyby videre.

Skatteetaten kan ikke beregne særfradraget på nytt uten at NAV har gitt nye opplysninger om antall måneder med hel/delt utvidet barnetrygd.

Voksne med utflyttede barn hjelper gjerne barna med å etablere seg ved å låne dem penger. Slike utestående fordringer skal føres i post 3.1.2.

– Har du hjulpet barna ved å kjøpe leilighet de bruker samtidig som venninnen eller kameraten leier et rom, kan du lese mer om utleie av bolig, hytte og leilighet i utlandet her, skisserer skatterådgiveren.

GIFT?: Tusenvis av skattekroner å spare for ektefeller

6. Mistet ektefelle?

– Når en person dør, blir adressen automatisk fjernet i folkeregisteret. Det blir derfor ikke sendt ut selvangivelse, med mindre vi har mottatt skifteattest og registrert en co-adresse, forklarer Roar Lyby.

Har de ikke registrert en co-adresse, kan gjenlevende ektefelle/partner få selvangivelsen tilsendt ved å ringe 800 80 000 - eller ved å henvende seg til et skattekontor.

– Husk da å ta med legitimasjon, legger han til.

REISEVEI TIL JOBBEN? Det er ikke sikkert du er pendler

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.