Hvor må du reise for å gå i bikini?

Her er reisemålene der det er varmt akkurat nå. Sjekk også ut den billigste Syden-varmen.

soling

Fra øya Penang i Malaysia. Malaysia og Thailand er fine vinterdestinasjoner. Men du finner lett billigere bikinisteder enn dette, som er nærmere Norge også.

Foto: Maria Elsness / NRK

Christine Baglo

- De nærmeste stedene for bikinivarme nå, er Egypt eller Kanariøyene, sier Christine Baglo.

Foto: Privat
Soling, bikini, sommer

Helt greit liksom.

Foto: ScanStockPhoto
Bjørn Moholdt

- Jordan er mer spennende enn Egypt, mener Bjørn Moholdt.

Foto: Reiser & ferie
Syden

IKKE HIT: Sydendestinasjoner ved Middelhavet, som her i Sousse i Tunisia, er ikke ordentlig varme ennå.

Foto: Maria Elsness / NRK
syden

MEN HIT: Hurghada i Egypt kan friste med temperaturer opp mot 25 grader i februar.

Foto: Maria Elsness / NRK
syden

ELLER HIT: Ved Mombasa i Kenya er det nydelig både til lands og til vanns akkurat nå.

Foto: Maria Elsness / NRK
lanzarote

På Lanzarote er det i underkant av 20 grader denne uken.

Foto: Maria Elsness / NRK

Sol, sol kom til meg! Bare må du ha sol og sommer i vinter? Det trenger ikke koste Hawaii-skjorta å komme seg til Syden i februar og mars.

- Jeg kom akkurat hjem fra Mexico. Det er det perfekte stedet å lade batterier og føle at man lever litt i en fargefilm igjen, etter å ha levd i den høstlige og vinterlige svarthvitt-tilværelsen, sier Christine Baglo, reiseansvarlig i Dagsavisen, til NRK.no.

For reisejournalistene har skjønt det – vinteren blir mye bedre om man tar seg en varm tur.

- Jeg har nylig vært i Panama, og der er det deilig og varmt på denne tiden av året, forteller Bjørn Moholdt, reiseekspert og tidligere redaktør i bladet Reiser og ferie.

Må ikke til Østen eller Amerika

Har du et stort reisebudsjett, er det nydelig klima mange steder i Asia, Sør-Amerika og i Afrika på denne tiden av året. Thailand, Malaysia, Brasil, Kenya og Mexico har for eksempel fantastiske strender og deilig badetemperatur. Men du må ikke å dra så langt for å kose deg i bikini og shorts.

- Du må ned til Kanariøyene eller Egypt om du skal ha håp om å rusle rundt i bikini uten altfor mye ståpels nå, forteller Baglo.

- Jordan synes jeg er veldig bra, og jeg synes det er mer spennende der enn på turistmaskinene i Egypt. Byen Aqaba i Jordan er det for eksempel verdt å besøke, og derfra er det også mange interessante utflukter, mener Moholdt.

Feriestedene Hurghada og Sharm el Sheikh i Egypt, og Aqaba i Jordan, ligger alle ved Rødehavet. Og her ligger temperaturen på mellom 20 og 25 grader denne uken, ifølge yr.no.

Velg hotell med oppvarmet basseng

Og så er det den velkjente spanske øygruppen Kanariøyene da, som har et behagelig klima hele året. Men husk at på denne tiden er det ikke likegyldig hvor på øyene du bor.

På øyene Gran Canaria og Tenerife er for eksempel store lokale værvariasjoner. Her er det høyere snitttemperatur og flere soltimer på sydsiden enn i nord. Nå er det rundt 20 grader i Puerto Rico, som ligger på sydspissen av Gran Canaria.

- Men det er fortsatt nokså kjølig i havet utenfor Kanariøyene, så bo på et hotell med oppvarmet svømmebasseng dersom du vil bade, er reisevante Christine Baglos hete tips.

Men vil du ha det enda litt varmere, også i badevannet, kan du fly videre forbi Kanariøyene og forsøke deg på Kapp Verde. Kapp Verde er en øygruppe i Atlanterhavet, 500 kilomter vest for det afrikanske fastlandet.

- På Kapp Verde er snittemperaturen litt høyere, 24 grader i lufta og 22 i vannet. Det tar rundt ni timer å fly hit, forteller Baglo.

- Eller unn deg en luksusferie i like behagelig tempererte Dubai, som ikke ligger mer enn en sju timers flytur unna. Her finner du også noen av de mest eksklusive luksushotellene i hele verden, om du virkelig vil skjemme deg bort litt. Dessuten er solsikkerheten formidabel, røper hun.

Glem Middelhavet

Den portugisiske øya Madeira i Atlanterhavet går det også charterturer til på vinteren, men her er det bare rundt 16 grader denne uken.

- På Madeira er det ikke skikkelig varmt nå, og dette synes jeg er en bedre destinasjon for å gå turer enn for å sole seg, sier Bjørn Moholdt.

Middelhavet kan du også foreløpig glemme dersom du vil ha på bikini. På klassiske feriedestinasjoner rundt Middelhavet som Tunisia og Mallorca, er det ikke mye mer enn 10 grader om dagen.

Vent til etter vinterferien

Neste uke er det vinterferie på Østlandet, så det er lurt å vente til slutten av februar og begynnelsen av mars for å få det billigere. I vinterferien er de få turene som er ledige, overpriset.

Og jo lenger syd feriestedene ved Middelhavet ligger, jo tidligere blir det varmt når våren nærmer seg.

Så klarer du å drøye et par måneder med å reise, begynner temperaturene for eksempel å bli gode på den spanske Solkysten, på Kypros og på Antalya-kysten i Tyrkia.

I april har også flere charterselskaper apriltilbud for å lokke flere turister til varmen før høysesongen setter inn. Dette er ikke aprilsnarr.

Les også:

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)