NRK Meny
Normal

Holdt narkolepsi-mistanke hemmelig

Finske leger forsket på en mulig sammenheng mellom vaksinen mot svineinfluensa og søvnsykdommen narkolepsi i flere måneder uten å offentliggjøre hva de visste, ifølge finsk tv.

Svineinfluensavaksine

Den finske regjeringen har satt igang granskning etter opplysninger om at leger har forsket på bivirkninger av pandemivaksinen uten å melde fra.

Foto: Justin Sullivan / Scanpix/AFP

Unormalt mange tilfeller av narkolepsi hos barn har fått svenske og finske helsemyndigheter til å mistenke en sammenheng med pandemivaksinen Pandemrix.

Mens de fleste i Sverige, i likhet med Norge, ble vaksinert i fjor høst, har Finland drevet massevaksinasjon helt fram til nå. Som en følge av narkolepsi-mistanken ble vaksineringen stanset i begynnelsen av denne uken .

Nå viser det seg at finske nevrologer i flere måneder har forsket på en mulig sammenheng mellom søvnsykdommen og vaksinen - uten å gå ut med det offentlig. Det melder finske YLE .

Var engstelige for mediedekning

En av legene det er snakk om er nevrolog Markku Partinen ved Helsingfors sömnklinik. Han bekrefter at forskerne holdt en lav profil.

Forskerne fryktet at mediedekning ville gjøre det vanskelig å få publisert resultatene i internasjonale vitenskapelige tidsskrifter.

Mistankene ble først meldt inn i slutten av juni. Da hadde forskerne allerede kommet langt i å skrive sin artikkel.

Vil granske legene

Finlands omsorgsminister Paula Risikko innleder nå granskning av de aktuelle legene.

Hun vil ha utredet om de har forsømt sin plikt til å melde inn eventuelle bivirkninger til myndighetene.

Til Hufvudstadsbladet sier Markku Partinen at de opplevde helsemyndighetene som uinteresserte da de meldte inn sine mistanker i juni.

- Da begynner man å lure på om myndighetene har noe å skjule, uttaler han.

Omsorgsminister Risikko har i dag møter med det finske folkehelseinstituttet og sosial- og helsedirektoratet.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.