Hopp til innhold

20 søvnsyke etter vaksine i Sverige

Myndighetene jobber på spreng for å finne ut hvor mange norske barn som har fått diagnosen etter massevaksineringen i fjor. I Sverige rapporteres stadig nye tilfeller.

Svineinfluensa

Kan uvanlige tilfeller av søvnsykdommen narkolepsi knyttes til vaksinen mot svineinfluensa?

Foto: George Frey/Getty Images / Scanpix/AFP

Den siste tiden har unormalt mange barn i Sverige og Finland fått diagnosen narkolepsi. Alle har fått symptomene etter at de ble vaksinert mot svineinfluensa i fjor høst. I Norge er det rapportert om ett tilfelle så langt.

20 tilfeller, hvorav 6 er endelig bekreftet, er meldt inn i Sverige til nå.

- Vanligvis får bare fem personer diagnosen hvert år i hele Sverige. Selv om det ikke på noen måte er bekreftet at økningen har noe med vaksinen å gjøre, kan det definitivt se ut som det er en sammenheng, sier Lennart Waldenlind i det svenske Läkemedelverket til NRK.no.

Ringer rundt til sykehusene

Finske myndigheter stoppet i går massevaksineringen mot svineinfluensa , etter rapporter om at minst 15 personer skal ha blitt syke.

I Norge har Legemiddelverket satt i gang en ringerunde til barneleger og nevrologer ved alle de store sykehusene, for å kartlegge en eventuell økning i antall tilfeller av narkolepsi.

Leger bes være spesielt oppmerksomme på mulige tilfeller hos barn. Alle tilfeller som oppstår hos barn etter vaksinasjon med Pandemrix, skal meldes til Folkehelseinstituttet.

- Ingen grunn til panikk

Overlege Steinar Madsen i Legemiddelverket vil ikke oppfordre foreldre til å være overdrevent oppmerksomme på symptomer.

- Narkolepsi er en svært sjelden diagnose hos barn. Symptomene kan variere fra økt tretthet til alvorlige søvnanfall på dagtid. Har man alvorlige symptomer, kan man ikke unngå å legge merke til at noe er galt. Og har man milde symptomer som ikke er til plage, er det ikke farlig å leve med dem, sier han til NRK.no.

Han understreker også at det ikke er fastslått noen sammenheng mellom vaksinen og narkolepsi.

En europeisk ekspertgruppe under det europeiske legemiddelkontoret (EMA) vil se på alle data som er kommet inn, og en foreløpig rapport er ifølge Legemiddelverket ventet om kort tid.

Tar lang tid å stille diagnosen

Narkolepsi er en sjelden diagnose. Det finnes ikke noe register, men man antar at det finnes mellom 1000 og 1200 personer med denne søvnsykdommen i Norge.

Fordi sykdommen er så sjelden, og på grunn av lang ventetid for utredning, tar det lang tid før pasientene får en riktig diagnose - for mange tar det flere år.

Margaret Ramberg var i mange år leder for Foreningen for søvnsykdommer , og er opptatt av at barn må få tidligere diagnose, slik at de raskere lærer seg å leve med sykdommen.

- Man skal være spesielt oppmerksomme på barn som sovner i sammenhenger hvor barn ikke pleier å sovne. De kan for eksempel være midt i en lek eller i bursdagsselskap, forteller hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)