Hopp til innhold

Narkolepsi stopper vaksinering

Etter rapporter om at minst 15 personer skal ha blitt rammet av søvnsyke etter å ha blitt vaksinert mot svineinfluensa, stopper finske myndigheter den pågående massevaksineringen. I Norge skal en 8 år gammel jente ha blitt syk.

Pandemrix

I flere land kommer det nå rapporter om at barn kan ha fått narkolepsi som følge av svineinfluensavaksinen. I Norge har Folkehelseinstituttet så langt fått beskjed om at ett barn er blitt diagnostisert med sykdommen.

Foto: Ina Fassbender / Scanpix/Reuters

– Det er en klar tidsmessig sammenheng mellom vaksineringen og sykdomsutbruddene, sier Marjo Renko, talsmann for den nasjonale ekspertgruppen for vaksineringen, til finske Hufvudstadsbladet.

I løpet av de siste ukene har det blitt kjent at minst 15 personer i Finland utredes for søvnsyke, eller narkolepsi, etter å ha tatt vaksinen mot svineinfluensa.

Les også: 200 alvorlige bivirkninger etter Pandemrix

Ett tilfelle i Norge

I Sverige mistenkes det at rundt 10 personer skal ha blitt rammet av det samme. Også i Tyskland og Storbritannia har det kommet rapporter om barn som har blitt rammet av sykdommen.

Alle tilfellene i Finland gjelder barn, og seks av disse har så lang fått bekreftet diagnosen. Det har derimot ennå ikke lyktes helsemyndighetene i å bevise en sammenheng mellom sykdommen og svineinfluensavaksinen.

I dag melder også Statens legemiddelverk at de har fått melding om ett tilfelle av narkolepsi hos barn i Norge.

– Svært alvorlig

Steinar Madsen, hjertespesialist

Avdelingsoverlege Steinar Madsen ber leger rapportere inn mulige tilfeller av narkolepsi hos barn som har tatt vaksinen.

Foto: NRK

– Det er ikke påvist noen sammenheng mellom narkolepsi og vaksinering. Men vi tar dette svært alvorlig og følger utviklingen nøye, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i en uttalelse på legemiddelverkets hjemmesider.

De opplyser videre om at legemiddelmyndighetene i alle europeiske land nå samarbeider om å kartlegge tilfeller av narkolepsi hos barn, og vurdere disse opp mot influensavaksinen.

– Vi ber leger være spesielt oppmerksomme på mulige tilfeller av narkolepsi hos barn, og alle tilfeller som oppstår hos barn etter vaksinering med Pandemrix må meldes til Folkehelseinstituttet, opplyser Madsen.

Per 31. januar 2010 var det estimert at rundt 27,6 millioner mennesker i Europa hadde fått vaksinen. Over 3,3 millioner doser har blitt distribuert i Norge.

Ifølge Folkehelseinstituttet har nesten halve Norges befolkning tatt vaksinen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)