Normal

Hiv-positiv uten smittefare?

Sveitsiske eksperter mener hiv-positive under gitte omstendigheter trygt kan ha ubeskyttet sex. En farlig konklusjon, mener overlege Stig Frøland.

Sex
Foto: Colourbox

Effektive hiv-medisiner reduserer hos mange pasienter mengden hiv-virus til det upåviselige.

Det er snart to år siden fire av de fremste hiv/aids-ekspertene i Sveits gikk ut med påstanden om at hiv-positive på effektiv HAART-behandling ikke kan smitte sine partnere, dersom disse tre betingelsene er oppfylt:

  • Den hiv-positive må være under behandling som evalueres av lege med jevne mellomrom.
  • Virusmengden må ha vært upåviselig i minst seks måneder.
  • Den hiv-positive kan ikke være smittet av andre seksuelt overførbare sykdommer.

I anledning Verdens aidsdag, arrangerte HivNorge i dag et fagseminar om temaet. Håpet er at det skal bli debatt om temaet også i Norge.

Overlege ved Rikshospitalet Stig Frøland var en av to innledere, og er svært kritisk til den sveitsiske rapporten.

- Meget uheldig

Frøland har jobbet med hiv/aids-behandling siden starten i Norge på 80-tallet. Han er redd for at folk skal bli mindre bevisste på å beskytte seg.

- Hvis man legger den sveitiske rapporten til grunn, vil det trolig være meget uheldig både for smitte og utbredelse av hiv-viruset, sier han til NRK.no.

De sveitsiske forskerne er i sin uttalelse klare på at påstandene ikke kan etterprøves vitenskapelig. Dette er også Frølands viktigste ankepunkt.

- Det finnes i dag ingen kontrollerte studier som berettiger et slikt standpunkt, sier han. Derimot er det slik at verken kondom eller behandling gir full beskyttelse mot hiv-smitte. Men når man kombinerer disse to, får man en massiv beskyttelse.

Verdens aids-dag 2009

FN-ansatte former aids-sløyfen i Geneve.

Foto: Fabrice Coffrini / Scanpix/AFP

Redusert, men ikke ubetydelig

Det hersker imidlertid ingen tvil om at smitterisikoen er betydelig lavere dersom den hiv-smittede er under effektiv behandling.

- Smittefaren er mindre, men den er ikke eliminert. Det er allerede beskrevet smitte i tilfeller hvor alle betingelsene i den sveitsiske rapporten er tilstede, sier Frøland.

Han mener også at den omstridte uttalelsen ligger langt unna hverdagen for de fleste hiv-positive, i og med at de ikke har kontroll med nivået av hiv-virus i kroppen til enhver tid.

- Det er heller ingen matematisk sammenheng mellom virus i blodet og virus i kjønnssekreter. Man kan ha hiv-virus i kjønnssekretet selv om det ikke blir påvist i blodet, sier Frøland.

Seksjonsoverlege ved Ullevål universitetssykehus Arild Mæland representerte et mer positivt syn på den sveitsiske rapporten på fagseminaret i dag. NRK.no har forsøkt å få tak i ham uten hell.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.